Proglašeno još pet nacionalnih spomenika

Glas Srpske
Proglašeno još pet nacionalnih spomenika

Sarajevo - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Za nacionalne spomenike proglašeni su Istorijsko područje - Srednjovjekovna nekropola sa stećcima na lokalitetu Gradac u Donjem Selu u opštini Konjic, Graditeljska cjelina - Džindijska /Husein-Čauš/ džamija u Tuzli, Kameni most na rijeci Bistrici u Ocrkavlju, u opštini Foča, Istorijska građevina – džamija u Mostaćima kod Trebinja, te pokretno dobro - Arhiv Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluka o proglašenju četiri dobra nacionalnim spomenicima BiH i to Područje i ostaci graditeljske cjeline džamije Hadži Ali-bega Lafe sa haremom u Mostaru, Mjesto i ostaci graditeljske cjeline manastira Žitomislići, Grad Mostar, Graditeljska cjelina - Memorijalni kompleks Šušnjar u Sanskom Mostu i Kulturni pejzaž - Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice, Bihać, saopšteno je iz Komisije. Prvobitne odluke za džamiju Hadži Ali-bega Lafe u Mostaru i manastir Žitomislići odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka graditeljskih cjelina. Pomenuti objekti su u međuvremenu u cijelosti rekonstruisani i revitalizovani, te se izmjenama i dopunama odluka štite graditeljske cjeline. Izmjene i dopune odluke za Memorijalni kompleks Šušnjar i Spomen-park žrtava fašističkog terora Garavice odnose se na redefinisanje zona zaštite i zaštitnog pojasa i definisanje novih mjera zaštite s ciljem interpretacije i prezentacije nacionalnih spomenika. Na protekloj sjednici članovi Komisiju donijeli su odluku da džamija na Gubavici, u Mostaru, ne ispunjava kriterijume za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana