Prodavali VBR-ove za samo 500 dolara

Darko Momić
Prodavali VBR-ove za samo 500 dolara

Banjaluka - Preduzeće “Skaut” iz Zagreba, kojem Ministarstvo odbrane BiH prema pravosnažnoj presudi Suda BiH mora da isporuči oružje i municiju u vrijednosti od 20 miliona maraka, početkom 2010. godine je Remontnom zavodu Hadžići (RZ) prodalo deset višecijevnih bacača raketa (VBR) po bagatelnoj cijeni od 500 dolara, potvrđeno je za “Glas Srpske” iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pored VBR-ova, službenici UIO BiH su tokom poreske kontrole utvrdili da je ova firma RZ-u Hadžići prodala i 20.000 raketa za VBR po cijeni od nevjerovatnih 15 dolara po komadu. Poreski inspektori su prvobitno ustanovili da “Skaut” ima oko 76.000 maraka neizmirenih poreskih obaveza, ali je Sud BiH poslije višegodišnjeg sudskog procesa na kraju presudio u korist “Skauta” i utvrdio da nije bilo nikakve utaje poreza, a pomenuto naoružanje u međuvremenu je po nepoznatoj cijeni prodato firmi “Montenegro difens industri” iz Podgorice.

- Službenici UIO BiH su u periodu od 25. jula 2011. do 30. januara 2012. godine izvršili kontrolu kod poreskog obveznika “Skaut”, a ista je obuhvatala poreski period 1. aprila 2010. do 31. decembra 2011. godine. Zapisnikom je konstatovano da se poreski obveznik bavi prometom naoružanja i municije, kao i da je u poreskim periodima 1009, 1010 i 1011 vršio otpremu i prodaju oružja i municije prema specifikaciji i to rakete po ugovorenoj cijeni od 15 dolara po komadu i deset komada VBR-ova po ugovorenoj cijeni 500 dolara po komadu - navodi se u pisanom odgovoru UIO BiH na naša pitanja.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje potvrđeno je i da su službenici UIO, preciznije službenici Grupe za reviziju i kontrolu Regionalnog centra Sarajevo, u periodu od 12. do 19. jula 2011. godine izvršili kontrolu kod poreskog obveznika Remontni zavod Hadžići za period od 1. jula 2008. do 30. juna 2011. godine.

- Tokom kontrole je konstatovano da je poreski obveznik izvršio izvoz - tri isporuke i to 20. septembra, 27. oktobra i 29. oktobra 2010. godine kupcu “Montenegro difens industri” Podgorica. U zapisniku je konstatovano da je obveznik za sve izvoze imao kompletnu dokumentaciju - navodi se u odgovoru.

Uprkos bagatelnim cijenama po kojima je “Skaut” prodao VBR-ove i rakete RZ-u Hadžići, Sud BiH je ustanovio da nije bilo nikakvih sumnjivih transakcija. Sud BiH je prvo odbacio tužbu “Skauta” i potvrdio rješenje drugostepenog organa UIO, nakon čega je ova firma podnijela zahtjev za preispitivanje te sudske odluke i Sud BiH je presudom od 4. novembra 2014. godine poništio prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovni postupak.

- UIO BiH je u ponovnom postupku donio rješenje prema uputama iz presude od 4. novembra kojim nije utvrđena dodatna obaveza te je na taj način okončan upravni postupak o ovom pitanju - navodi se u odgovoru UIO BiH.

Presuda

Sud BiH je u decembru 2017. godine donio konačnu presudu prema kojoj je Ministarstvo odbrane BiH obavezano da firmi “Skaut” isporuči naoružanje i vojnu opremu u vrijednosti od 20 miliona KM. To još nije urađeno, zbog čega je moguće da u skladišta MO BiH uskoro uđu sudski izvršitelji.

Prije njih su u septembru prošle godine bili inspektori SIPA koji vode istragu zbog sumnji da je MO BiH tokom 2010. godine zaključivao anekse na ugovore iz 2003. i 2004. godine o prodaji naoružanja i vojne opreme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana