Продавали ВБР-ове за само 500 долара

Дарко Момић
Продавали ВБР-ове за само 500 долара

Бањалука - Предузеће “Скаут” из Загреба, којем Министарство одбране БиХ према правоснажној пресуди Суда БиХ мора да испоручи оружје и муницију у вриједности од 20 милиона марака, почетком 2010. године је Ремонтном заводу Хаџићи (РЗ) продало десет вишецијевних бацача ракета (ВБР) по багателној цијени од 500 долара, потврђено је за “Глас Српске” из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Поред ВБР-ова, службеници УИО БиХ су током пореске контроле утврдили да је ова фирма РЗ-у Хаџићи продала и 20.000 ракета за ВБР по цијени од невјероватних 15 долара по комаду. Порески инспектори су првобитно установили да “Скаут” има око 76.000 марака неизмирених пореских обавеза, али је Суд БиХ послије вишегодишњег судског процеса на крају пресудио у корист “Скаута” и утврдио да није било никакве утаје пореза, а поменуто наоружање у међувремену је по непознатој цијени продато фирми “Монтенегро дифенс индустри” из Подгорице.

- Службеници УИО БиХ су у периоду од 25. јула 2011. до 30. јануара 2012. године извршили контролу код пореског обвезника “Скаут”, а иста је обухватала порески период 1. априла 2010. до 31. децембра 2011. године. Записником је констатовано да се порески обвезник бави прометом наоружања и муниције, као и да је у пореским периодима 1009, 1010 и 1011 вршио отпрему и продају оружја и муниције према спецификацији и то ракете по уговореној цијени од 15 долара по комаду и десет комада ВБР-ова по уговореној цијени 500 долара по комаду - наводи се у писаном одговору УИО БиХ на наша питања.

Из Управе за индиректно опорезивање потврђено је и да су службеници УИО, прецизније службеници Групе за ревизију и контролу Регионалног центра Сарајево, у периоду од 12. до 19. јула 2011. године извршили контролу код пореског обвезника Ремонтни завод Хаџићи за период од 1. јула 2008. до 30. јуна 2011. године.

- Током контроле је констатовано да је порески обвезник извршио извоз - три испоруке и то 20. септембра, 27. октобра и 29. октобра 2010. године купцу “Монтенегро дифенс индустри” Подгорица. У записнику је констатовано да је обвезник за све извозе имао комплетну документацију - наводи се у одговору.

Упркос багателним цијенама по којима је “Скаут” продао ВБР-ове и ракете РЗ-у Хаџићи, Суд БиХ је установио да није било никаквих сумњивих трансакција. Суд БиХ је прво одбацио тужбу “Скаута” и потврдио рјешење другостепеног органа УИО, након чега је ова фирма поднијела захтјев за преиспитивање те судске одлуке и Суд БиХ је пресудом од 4. новембра 2014. године поништио првостепену пресуду и предмет вратио на поновни поступак.

- УИО БиХ је у поновном поступку донио рјешење према упутама из пресуде од 4. новембра којим није утврђена додатна обавеза те је на тај начин окончан управни поступак о овом питању - наводи се у одговору УИО БиХ.

Пресуда

Суд БиХ је у децембру 2017. године донио коначну пресуду према којој је Министарство одбране БиХ обавезано да фирми “Скаут” испоручи наоружање и војну опрему у вриједности од 20 милиона КМ. То још није урађено, због чега је могуће да у складишта МО БиХ ускоро уђу судски извршитељи.

Прије њих су у септембру прошле године били инспектори СИПА који воде истрагу због сумњи да је МО БиХ током 2010. године закључивао анексе на уговоре из 2003. и 2004. године о продаји наоружања и војне опреме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана