Проблематични мигранти посао за тужиоце

Ведрана Кулага
Проблематични мигранти посао за тужиоце

Бањалука, Сарајево - Мигрантска криза у БиХ не јењава, а надлежне службе имају све више проблема са понашањем миграната који постају све агресивнији што би могло да додатно закомпликује ионако тешку ситуацију.

Крајње је вријеме, тврде надлежни, да Тужилаштво БиХ почне да процесуира мигранте који очигледно крше закон.

БиХ је, за већину пристиглих миграната из високо ризичних земаља, била само транзитно подручје на путу ка крајњем циљу, односно ЕУ, али је добар дио њих остао на подручју Унско-санског кантона у прихватилиштима која су опремљена за њихов смјештај, а сваки дан службе биљеже прилив нових миграната који на све начине покушавају да уђу у Хрватску.

Посљедњи обрачун миграната забиљежен је јуче у Цазину, а на снимцима који су објављени на друштвеним мрежама види се већа група миграната која се сукобљава на мосту у близини хотела “Седра”, у којем се налазе само жене и дјеца. Испод видео-снимка се појавио низ коментара грађана који су тражили реакцију полиције, а видљива је и забринутост међу грађанима. Почетком маја је забиљежен сукоб миграната на улицама у центру Бихаћа који су се гађали камењем што је, такође, изазвало револт код грађана, али и бојазан за личну безбједности и имовине. 

Да понашање миграната ствара све више проблема домаћим службама су потврдили и у Служби за послове са странцима БиХ. Први човјек те службе Слободан Ујић за федералне медије је истакао да је најтежи задатак утврдити њихов идентитет јер 99 одсто тих људи са собом нема никакав документ. У БиХ је тренутно око 6.000 миграната, а са побољшањем временских прилика њихов број ће, како се очекује, поново расти.  Посебно забрињава све већа агресивност миграната који се понашају насилнички и према овлашћеним службеним особама.

- Доста их користи дрогу и алкохол, а лани је штета у Имиграционом центру била већа од 250.000 КМ. Било је особа које су уништавале цјелокупан инвентар. Не слажем се с причом да мигранте није могуће процесуирати. Тужилаштво то мора да ради - казао је Ујић.

Служби је, подвукао је, потребно барем 50 нових инспектора за странце.

- Помогли смо Унско-санском кантону кад је било најтеже, стављајући под надзор у Имиграциони центар око 100 особа које су стално правиле кривична дјела, а тужилаштво их није процесуирало. Међутим, не можемо их ми дуго држати ако тужилаштво не води поступак против њих - казао је Ујић.

Социолог Биљана Милошевић рекла је јуче за “Глас Српске” да постоје три нивоа проблема. Један је отпор средине у коју су појединци дошли, други је покушај асимилације миграната ако не пронађу неко рјешење у транзиту и трећи је покушај изналажења послова, односно услова за егзистенцију ако нису успјели да  дођу до крајњег циља.

- Разлике у културама код домаћег становништва изазива одређену дозу страха, али и то је разумљиво. У сваком случају постоје институције које то треба да ријеше и да обје стране, условно речено, буду заштићене - истакла је Милошевићева.

Крађа

 

Припадници требињске Граничне полиције БиХ, у сарадњу са тамошњом полицијском управом, пронашли су почетком мјесеца двојицу илегалних миграната који се доводе у везу са тешком крађом. Код миграната је пронађен пиштољ, новац, мобилни телефон и накит који су отуђили. Мигранти нису посједовали идентификационе документе, а у разговору са службеницима изјавили су да долазе из Марока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана