Привредници који ће сјести у скупштинске клупе

capital.ba
Привредници који ће сјести у скупштинске клупе

Бањалука – Привредници који су били на изборним листама за посланике Народне скупштине Републике Српске (НСРС) и Парламента БиХ нису се баш прославили, па ће их тек неколико сјести у посланичке клупе.

Анализа портала capital.ba показала је да ће, према досадашњим резултатима Општих избора, у Народној скупштини РС бити мање од десет посланика који имају приватне бизнисе иоле познате у јавности.

Од оних који имају приватне компаније, у посланичку клупу Парламента БиХ би могао да сједне СНСД-ов Војин Митровић из Бијељине.

У власништву Митровићеве породице је предузеће „Октан промет”, које се бави производњом савитљивих цијеви, али и трговином нафтом и нафтним дериватима. Митровић је власник и „Шипад комерца”, предузећа које се бави трговином на велико и сувласник „Панафлеџа” који је у стечају. У имовинском картону 2014. године је навео да поред бензинске пумпе има и нафтни терминал, мотел… те да је власник и фирме „Октан промет YU”, да има акције у предузећу “Комуналац”, Поштама Српске и удио у компанији „ДП Шипад комерц намјештај промет” Београд. Митровић је освојио 24.492 гласа.

У НСРС ће по други пут ући и Гордана Тешановић из бањалучког СНСД-а. Она је освојила 6.303 гласа, а да се бави бизнисом у јавности је постало познато када је на познатом бањалучком излетишту Бањ брдо отворен мотел и ресторан „Новак”, по франшизи познатог тенисера Новака Ђоковића. Да посједује мотел, Тешановићева је пријавила и у имовинском картону 2014. године.

Од ДНС-оваца свакако је најпознатији банкар Милан Радовић који би требало да буде народни посланик у РС. Радовић је највећи акционар и директор Нове банке Бањалука. Радовић је као кандидат за посланика у НСРС освојио 8.513 гласова.

Његов страначки колега Ацо Станишић из Пала има породичну фирму „Станишић” која се бави производњом, услугама, унутрашњом и спољном трговином. Основна дјелатност јој је производња резане грађе, столарије, импрегнација дрвета… Станишић је као кандидат за посланика у НСРС добио повјерење 4.703 бирача.

Од СДС-оваца у парламент Српске ће поново Миладин Станић из Прњавора који је освојио 4.864 гласа. Станић је власник фирме „Биспром” која се бави велепродајом и малопродајом пољопривредних производа, репроматеријалом и механизацијом за пољопривредну производњу. Та фирма је већински власник прњаворског “Млинпека” који се бави производњом млинских производа. Станић је већински власник и фирме “Пико” која се бави некретнинама.

У Народну скупштину РС ће и ПДП-ов Миленко Вицановић из Бијељине. Он је и на прошлим изборима освојио мандат, али је лани вратио посланички мандат. Сада је опет извјесно да ће у посланичку клупу јер је освојио 5.049 гласова бирача у својој изборној јединици. Власник је трговачке радње и комисиона “Гарфилд” у Бијељини и директор јавног предузећа “Комуналац”.

Ту је и ПДП-ов досадашњи одборник у Бањалуци Драшко Станивуковић, који је са 18.297 гласова освојио посланички мандат у НСРС. Иако млад, власник је и директор продавнице аутодијелова и аутопраонице АС у Бањалуци.

Многи привредници нису имали срећу да уђу у парлмент

Један од власника фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић, као кандидат СНСД-а, није успио да са 1.278 освојених гласова уђе у НСРС, као ни његов страначки колега Маринко Умићевић, директор творнице обуће “Бема” из Бањалуке. Умићевићу за сада освојен 18.191 глас неће бити довољан да постане парламентарац БиХ.

У обућарској индустрији остаће и Драгутин Шкребић који се на листи Социјалистичке партије борио за посланичко мјесто у НСРС. Освојио је 3.944 гласа. Шкребић је власник фирме “Шкребић Цомпанџ” у Теслићу.

Власништво у “Дрвној индустрији Шипово” и фирми „Емдеџ” овај пут није помогло Милану Ковачу да освоји мандат у НСРС с добијених 5.079 гласова.

Ни два соколачка бизнисмена Мирко Чоловић и Милан Јоловић испред СНСД-а нису успијели да се изборе за посланички мандат са 2.027, односно 3.437 освојених гласова. Чоловић је власник “Месне индустрије Чоловић”, за коју се наводи да је у стечају. Јоловић је власник фирме „Госмис” која се бави трговином, а недавно је започео градњу луксузног хотела од милион марака на Сокоцу. Помиње се и да је један од сувласника агенције за физичко и техничко обезбјеђење.

Ни младом СНСД-овом одборнику Момчилу Антонићу из Бањалуке није се посрећило па из фирме “Еуро бета”, која се бави сакупљањем, транспортом, складиштењем, поновним коришћењем амбалажног отпада, неће прећи у посланичке клупе НСРС иако је освојио 7.831 глас. У власништву Антонићеве породице је и фирма “Венера” један од водећих дистрибутера висококвалитетних производа широке потрошње на тржишту БиХ.

Ни поједини привредници с чланском картом ПДП-а нису имали среће да уђу у посланичке клупе. Међу њима су и Десимир Живанић из Прњавора, власник фирме “Живанић ДС” која се бави производњом и узгојем пилића. Он је добио повјерење 371 бирача.

Ту су и ПДП-ови Перица Бундало (1.871 гласова) који је сувласник у фирми “Фит” у Козарској Дубици, а која се бави трговином на велико и мало нерђајућим челицима, те Радислав Ђурић (2.234 гласа) из Теслића, власник фирме “НВ-Траде” која се бави трговином на велико месом и месним производима. Бундало тако неће обновити мандат у НСРС, а Ђурић за сада неће имати прилику да види како је у посланичким клупама. Исту судбину има и Небојша Личанин из Лакташа, власник фирме “Еко Биохем” која се бави производњом кућне хемије, сирићетне киселине, фолијског програма. Он је добио повјерење 688 бирача.

На листи ПДП-а био је и Драгомир Секулић (1.024 гласова), власник ресторана “Цонтинентал” у Угљевику, Мирослав Лазаревић (2.149 гласова), власник фирме “ЛД ауто” у Бијељини.

Од ПДП-оваца у Парламент БиХ нису “прошли” власник ауто школе “Омега” из Братунца Мирко Стојановић (1.550 гласова).

Срећу да освоји мандат по други пут није имао ни Славко Дуњић (2.861 глас) из Уједињене Српске који је власник „WELLMEDIC-а” у Градишци, али ни СДС-овац Душан Берић (2.711) из Приједора, који има удио у власништву фирме “Боснамонтажа”.

Могуће је да су и други кандидати који имају приватне бизнисе добили или изгубили у трци за мјесто у неком од парламената, али истраживањем нисмо могли утврдити коначан број.

(capital.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана