Prištini za takse vratiti milo za drago

Milijana Latinović
Prištini za takse vratiti milo za drago

Banjaluka - Zahtjev za isključenje samoproglašenog Kosova iz sporazuma koji garantuje slobodnu trgovinu mogao bi da bude odgovor BiH prištinskim vlastima koje su uvele takse od 100 odsto na robu iz BiH i Srbije, a tu inicijativu podržavaju i predstavnici privrede.

Blokada izvoza robe iz BiH na Kosovo traje skoro mjesec, a privrednici iz Srpske i FBiH koji su na to tržište izvozili svoje proizvode uveliko zbrajaju štetu. Računica pokazuje da će, ukoliko se ova situacija nastavi, gubici biti milionski.

Predstavnici BiH i privrednici smatraju da je današnja sjednica Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i predstavnika Kosova, na kojoj će biti razmatrana primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) posljednja šansa da EU traži od Prištine hitno i neodgodivo ukidanje takse.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da će BiH, ukoliko Priština ne povuče odluku o taksama, tražiti suspenziju Kosova iz Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA) i SSP-a.

- Mi ćemo EU komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini obavijestiti o tome - rekao je ranije Šarović.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić ističe za “Glas Srpske” da bi zahtjev za suspenziju Kosova bio logičan potez.

- S obzirom na veoma mlake reakcije nadležnih u EU na ovakvo ponašanje prištinskih vlasti, sumnjam da će doći do nekih drastičnih mjera prema Kosovu. Očigledno da je ovo više političko nego ekonomsko pitanje. Logično bi bilo da Evropska komisija uvaži takav zahtjev naše zemlje i bar privremeno izbaci Kosovo. Sve ovo što se dešava ruši sporazum o slobodnoj trgovini - rekao je Vasić. 

Dodao je da bi jedino ispravno rješenje bilo da Evropa natjera Prištinu da povuče odluku o taksama. Najavljene kontramjere BiH podržava i Privredna komora RS.

- Odluka Prištine je u suprotnosti i sa CEFTA i sa SSP-om i tim potezom oni su doveli u pitanje opstanak sporazuma o slobodnoj trgovini. Očekivali smo da će Evropska komisija ovu odluku staviti van snage, međutim takva reakcija je izostala - rekao je za “Glas Srpske” portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Reakciju nadležnih očekuju i privrednici koji već mjesec nijedan kamion robe nisu izvezli na Kosovo.

- Smatram da BiH mora da postupi na adekvatan način i zaštiti domaće proizvođače. Treba uzvratiti na isti način, jer mi smo već izgubili mnogo vremena tražeći način kako da mi budemo fini, dok oni nama uvode carinske barijere - rekao je direktor Sarajevske mljekare “Milkos” Adin Fakić.

Prištinske vlasti su početkom novembra povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje CEFTA, njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja, što su stručnjaci okarakterisali kao odmazdu ovim zemljama jer su glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol.

Dvostruki aršini

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su dvostruki aršini međunarodne zajednice u vezi sa odlukom Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH takvi da se to više ne može istrpjeti.

- Da je kojim slučajem neko drugi napravio ovakav potez kada je u pitanju ugrožavanje CEFTA aranžmana, na primjer mi iz Republike Srpske, do sada bismo se našli u međunarodnim izvještajima, a i Srbija isto tako - rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd. Ona ističe da bi u tom slučaju osude i prijetnje za takvo ponašanje dolazile sa svih međunarodnih adresa.

- Kosovske strukture su napravile neki potez i svi u međunarodnoj zajednici se prave nevini i naivni, da ne bi slučajno uputili kakvu lošu ili oštru riječ prema tom “nemirnom djetetu”, kako to vole da kažu - rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana