Преписка на Твитеру Вигемарка и аналитичара Мујановића: Најбитнија владавина права, а не сакнције

klix.ba
Преписка на Твитеру Вигемарка и аналитичара Мујановића: Најбитнија владавина права, а не сакнције

Сарајево - На Твитеру је забиљежена интересантна преписка шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарка и политичког аналитичара из Сарајева Јасмина Мујановића.

Наиме, Мујановић је реаговао на Вигемарков статус у којем он констатује да се новоизабрани чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић слажу у двије ствари, а то је потреба да се настави с економским реформама, те потреба да се заједно иде на састанке с ЕУ лидерима у Бриселу.


На овај статус реаговао је Мујановић тврдећи да је једна трећина Предсједништва БиХ, мислећи на Додика, под санкцијама САД-а као и поједини чланови његове странке и то због корупције. Како онда, пита се Мујановић, може бити кредибилне посвећености економнским реформама, укључујући и оне ЕУ у БИХ, ако нема разумне владавине права.

На то је Вигемарк одговорио да је и СДС под санкцијама САД већ дуги низ година, али да ипак учествује на државном нивоу и у РС-у у смислу креирања реформи. Он додаје да је РС изнијела доста економских и финансијских реформи судећи према извјештајима ММФ-а и Свјетске банке. Но Вигемарк се слаже да је потребно више присутности владавине права у БиХ.

Мујановић је потом нагласио да САД заправо реагује на нападе на владавину права док то ЕУ не чини. Уколико је, како је навео, СДС био конструктивни фактор, онда због политике САД-а, а не ЕУ. Он је додао да БиХ треба више од ЕУ него још једна деценија пуке реторике.

“Мишљење Европске комисије о бх. апликацији за чланство ће показати колико је битна владавина права. Ради се о јачању институција, а не међународних санкција против индивидуа. То је покушавано у протеклих 20 година”, написао је Вигемарк.

С њим се није сложио Мујановић тврдећи да су се санкције ипак показале као ефективан механизам у дисциплирању лоших играча, као што је то био и СДС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана