Представљена књига “Референдум, одбрана Српске” Милана Љепојевића

Срна
Представљена књига “Референдум, одбрана Српске” Милана Љепојевића

Градишка - Књига “Референдум, одбрана Српске”, аутора Милана Љепојевића, представљена је вечерас у Културном центру у Градишци. Љепојевић је рекао да су референдумима настајале и нестајале државе, али да та ријеч на овим просторима има сасвим друго значење него у другим дјеловима свијета.

"Референдумом, о којем говори ова књига, Република Српска је у септембру 2016. године одбранила свој дан државности, своју слободу и достојанство”, навео је Љепојевић.

Он је подсјетио да је у Републици Српској референдум први пут споменуо тадашњи премијер Српске Милорад Додик 27. маја 2006. године, шест дана након проведеног референдума о самосталности Црне Горе.

“Референдуми су наша прошлост, садашњост, а када је у питању садашња дејтонска Република Српска, референдуми су сигурно и наша будућност”, наглсио је Љепојевић.

Он је навео да је књига “Референдум, одбрана Српске” први пут промовисана 15. августа у Бањалуци, а да је у закључку књиге навео да ће грађани на изборима ове године потврдити дејтонску Републику Српску и рећи не унитарној БиХ, што се и догодило.

Рецензент књиге Предраг Дамјановић рекао је да је Љепојевић хроничар важних догађаја у Републици Српској у посљедњх 15 и више година, а међу тим догађајима је и референдум на којем је народ одлучно рекао да је 9. јануар Дан Републике Српске.

“Колико је било битно показати да је 9. јануар Дан Републике Српске, битно је и то што је референдум спроведен. На тај начин, референдумом, српски народ у БиХ треба да остварује државна и сва друга права”, рекао је Дамјановић.

Он је истако да је прошло вријеме када су Срби за све што су се борили давали много жртава и крви и да је крајње вријеме да се на демократски начин изборе за своју државу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана