Предраг Марковић: Суштина у јединству српског народа

Срна
Предраг Марковић: Суштина у јединству српског народа

Приштина - Историчар Предраг Марковић рекао је да је за Србе важно да имају интегрисан простор, али је суштина у јединству српског народа, по чему Република Српска мора да служи као примјер свим осталим територијама на којима живе Срби.

Марковић је рекао да су Срби и Србија једини народ и држава у Европи који немају дефинисане границе, што је, како каже, фрустрирајуће. Он сматра да Србима мора бити важно да имају интегрисан простор, иако не морају знати гдје им је граница.

- Република Српска је, захваљујући међународном фактору, интегрисана у БиХ “коју не љуби срцем”, али је наш културни, привредни и сваки други простор и део те замишљене Србије јер граница на Дрини не спречава ниједну идеју, ниједног студента, ниједног Србина да себе види као члана те заједничке матичне државе - каже Марковић.

Он је појаснио да територија Срба не мора да буде “овјерена” код неког међународног нотара јер та међународна зеједница “чува” јединство БиХ, а распарчава Србију.

- Баш зато је важно да Срби, ма где се налазили, у Републици Српској, Црној Гори, Хрватској, на Косову и Метохији, у Северној Македонији, па и они који живе у том свету, сачувају јединство и очувају ту линију која нас спаја са матицом која се зове Србија - појашњава Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана