Познате локације прихватних центара за мигранте

nezavisne.com
Познате локације прихватних центара за мигранте

Бихаћ - Прихватни центри у којима ће боравити мигранти на подручју Унско-санског кантона највјероватније ће бити објекат Ђачког дома у Бихаћу, гдје већ борави око 1.000 страних држављана, и објекат фирме “Агрокомерц” у насељу Поље, надомак Велике Кладуше, рекао је премијер УСК, Хусеин Рошић.

Према његовим ријечима, градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић дао је такво одобрење прије неколико дана, док је министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао како се ради на реконструкцији хала поменутог објекта, упркос томе што постоје опструкције локалних власти у Великој Кладуши, које не дозвољавају да се прикључи вода.

“Министар Мектић ми је рекао како је разговарао са међународним организацијама и да су оне ипак изразиле спремност да финансирају оба ова прихватна центра, што укључује и њихово реновирање и оспособљавање за нормалан боравак људи. У овом тренутку у хотелу “Седра” налази се 130 миграната и има простора да се ту смјести још око 300 особа”, казао је Рошић.

Он је додао како је од Мектића добио обећање да ће се око 100 миграната из Бихаћа пребацити у центре у другим градовима у којима такођер бораве страни држављани.

Рошић је истакао како посљедњи подаци МУП-а УСК говоре о томе да број миграната на подручју овог кантона не расте, те да је дио њих успио некако прећи преко хрватске границе. Према тим подацима, на подручју Бихаћа борави између 3.300 и 3.600 миграната, док их у Великој Кладуши има 550.

У међувремену, у организацији неформалне групе грађана Бихаћа, у том граду ће се у понедјељак одржати мирни протести, у 12 сати, под називом “Зашто баш Бихаћ?”

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић истакао је како су протести легитимни и да ће их он подржати. Према његовим ријечима, нико више не зна колико миграната борави у том граду и тврди да је актуелна ситуација као сједење на бурету барута.

Он је рекао да не постоји стратегија, план нити новац да се нешто уради, те да због мигрантске кризе Бихаћ трпи несагледиве економске штете.

“Тешко је одржавати јавну хигијену у граду, произведе се тона смећа више него што је уобичајено, људи се жале. Бихаћ није оно што је био ранијих година”, изјавио је Фазлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана