Povratnike iz Sirije čeka pritvor i sud

Željka Domazet
Povratnike iz Sirije čeka pritvor i sud

Sarajevo - Najmanje 260 državljana BiH koji su proteklih godina ratovali u Siriji biće vraćeno u ovu zemlju i nakon toga trebalo bi da uslijedi njihovo pritvaranje i procesuiranje.

Niko sa sigurnošću ne zna koliko je takvih slučajeva. Neke procjene govore da je u pitanju nekoliko stotina ljudi, dok bezbjednosne institucije barataju brojkom od 260. Mnoge zemlje svijeta su odbile da nazad prime svoje državljane nakon što su ratovali u Siriji, ali BiH bi trebalo da bude izuzetak.

Nadležne institucije u BiH već razrađuju plan o mogućem načinu preuzimanja tih ljudi, a ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da su razgovori u toku i da će se za koji dan znati na koji način će se odgovoriti na poziv američke administracije upućen, između ostalih zemalja, i BiH da preuzme svoje državljane i da im sudi.

- Vodimo određene razgovore s tim u vezi. Još se vrše neke provjere, ali u svakom slučaju ako se potvrdi da je riječ o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti - kaže Mektić.

On je naglasio da bivše islamske ratnike odmah nakon što dođu u BiH čeka pritvor, a potom i procesuiranje. Mektić je rekao da su u toku pregovori sa SAD o njihovom prebacivanju.

- Mi smo već pripremili krivične prijave i dostavićemo ih Tužilaštvu BiH kako bi ovi teroristi odmah po dolasku u zemlju bili sprovedeni u pritvor - kazao je Mektić.

On je izrazio nadu da će Tužilaštvo BiH na vrijeme uraditi svoj dio posla kako se ne bi dogodilo da se najopasniji teroristi nađu na slobodi. On je uvjeren da neće biti nikakvih problema po bezbjednost građana.

Prema nekim informacijama bezbjednosnih službi, u Siriji se nalazi više od 60 žena iz BiH, te oko 80 djece, od kojih su mnoga rođena u toj zemlji. Većina tih žena, koje su pobjegle sa teritorije pod kontrolom IS-a, nalaze se uglavnom u kampovima u Siriji. One takođe žele da se vrate u BiH.

- To je već neka druga priča. Njihovo preuzimanje moguće je samo pod uslovom da se utvrdi da imaju državljanstvo BiH, što mi upravo provjeravamo - tvrdi Mektić.

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak rekao je da će sve provjere što se tiče dokumentacije takođe raditi i MIP, ali kada je riječ o povratku državljana BiH koji su boravili i borave u Siriji, to je pitanje kojim se podrobnije bave bezbjednosne agencije.

Osuđeni na slobodi

Sudovi u BiH ranije su osudili nekoliko osoba koje su se vratile iz džihada u Siriji.

Jedan od poznatijih slučajeva je onaj Emina Hodžića, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Prije dvije godine osuđen je i Enes Mešić, ali za njega je sasvim slučajno utvrđeno da kaznu izdržava - na slobodi, i to tek kada je uhapšen nedaleko od Rudog pri pokušaju da pređe granicu između BiH i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana