Повратнике из Сирије чека притвор и суд

Жељка Домазет
Повратнике из Сирије чека притвор и суд

Сарајево - Најмање 260 држављана БиХ који су протеклих година ратовали у Сирији биће враћено у ову земљу и након тога требало би да услиједи њихово притварање и процесуирање.

Нико са сигурношћу не зна колико је таквих случајева. Неке процјене говоре да је у питању неколико стотина људи, док безбједносне институције баратају бројком од 260. Многе земље свијета су одбиле да назад приме своје држављане након што су ратовали у Сирији, али БиХ би требало да буде изузетак.

Надлежне институције у БиХ већ разрађују план о могућем начину преузимања тих људи, а министар безбједности БиХ Драган Мектић потврдио је да су разговори у току и да ће се за који дан знати на који начин ће се одговорити на позив америчке администрације упућен, између осталих земаља, и БиХ да преузме своје држављане и да им суди.

- Водимо одређене разговоре с тим у вези. Још се врше неке провјере, али у сваком случају ако се потврди да је ријеч о држављанима БиХ, ми ћемо их преузети - каже Мектић.

Он је нагласио да бивше исламске ратнике одмах након што дођу у БиХ чека притвор, а потом и процесуирање. Мектић је рекао да су у току преговори са САД о њиховом пребацивању.

- Ми смо већ припремили кривичне пријаве и доставићемо их Тужилаштву БиХ како би ови терористи одмах по доласку у земљу били спроведени у притвор - казао је Мектић.

Он је изразио наду да ће Тужилаштво БиХ на вријеме урадити свој дио посла како се не би догодило да се најопаснији терористи нађу на слободи. Он је увјерен да неће бити никаквих проблема по безбједност грађана.

Према неким информацијама безбједносних служби, у Сирији се налази више од 60 жена из БиХ, те око 80 дјеце, од којих су многа рођена у тој земљи. Већина тих жена, које су побјегле са територије под контролом ИС-а, налазе се углавном у камповима у Сирији. Оне такође желе да се врате у БиХ.

- То је већ нека друга прича. Њихово преузимање могуће је само под условом да се утврди да имају држављанство БиХ, што ми управо провјеравамо - тврди Мектић.

Министар иностраних послова Игор Црнадак рекао је да ће све провјере што се тиче документације такође радити и МИП, али када је ријеч о повратку држављана БиХ који су боравили и бораве у Сирији, то је питање којим се подробније баве безбједносне агенције.

Осуђени на слободи

Судови у БиХ раније су осудили неколико особа које су се вратиле из џихада у Сирији.

Један од познатијих случајева је онај Емина Хоџића, који је осуђен на двије године затвора због недозвољеног држања оружја или експлозивних материја. Прије двије године осуђен је и Енес Мешић, али за њега је сасвим случајно утврђено да казну издржава - на слободи, и то тек када је ухапшен недалеко од Рудог при покушају да пређе границу између БиХ и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана