Повећан топли оброк запосленима у институцијама БиХ

ATV
Повећан топли оброк запосленима у институцијама БиХ

Бити државни службеник од љета постаје још исплативије – Савјет министара у техничком мандату одлучио је да ће, умјесто за шест, запослени у заједничким институцијама, од првог јула, ручати за осам марака дневно.

Топли оброк је повећан, како објашњавају, због синдикалних захтјева. Савјет министара не би требало да доноси никакве, а камоли одлуке које се тичу новог запошљавања и буџетске потрошње, поручују нови посланици и делегати Парламента БиХ. 

“Сматрам да овај сазив министара није добио легитимитет на претходним изборима, и да је ово једна од ствари које, на неки начин злоупотребљавају и желе на рачун буџета, односно свих грађана БиХ да се додворе одређеним структурама”, каже Војин Митровић, посланик СНСД-а, у ПД ПС БиХ.

Није толики проблем у повећању топлог оброка, колико у несразмјери у односу на запослене у другим секторима, поручује посланик у Представничком дому, Ненад Стевандић. Вјерује да је тај новац могао отићи у боље сврхе.

“То је потпуно нерационално управљање финансијским средствима. Савјет министара није у мандату, и нема ни право да доноси такве одлуке. Очигледно је да се партијски “ухљеби” у буџетским институцијама стално награђују, и да се ту покушава створити нека перцепција или маса за неку будућу кампању”, каже Ненад Стевандић, посланик у ПД ПС БиХ.

На парламентарце се, додуше, повећање не односи. Уважен је приједлог да из одлуке буду изузети посланици и делегати Парламентарне скупштине, предсједавајући и министри у Савјету министара БиХ, као и њихови замјеници, руководиоци и замјеници руководилаца заједничких институција.

Без обзира на то, они итекако добро зарађују. Према извјештају ЦЦИ, просјечна плата посланика и делегата бх Парламента креће се између пет и шест и по хиљада марака. Иако многи те износе за стандард БиХ сматрају астрономским, постоји и већи проблем. Пошто није конституисана власт на нивоу БиХ, парламентараци мјесецима примају плате за нерад, јер правог посла – немају. 

“По доступним информацијама, укупна “мандатна” примања бх.парламентараца крећу се у распону од 230.000 КМ до чак 290.000 КМ, за оне мало боље плаћене посланике, односно делегате оба дома ПС БиХ”, стоји у саопштењу Центра цивилних иницијатива.

Одлука коју је Савјет министара у техничком мандату донио крајем јануара, објављена је у  Службеном гласнику БиХ. Према незваничним посљедњим подацима, у заједничким институцијама запослено је више од 20 хиљада људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана