Повећан ниво провјера и контрола у БиХ

Срна
Повећан ниво провјера и контрола у БиХ

Сарајево - Ниво провјере при уласку лица у БиХ, као и ниво контроле унутар земље повећан је, иако према процјенама директора полицијских и обавјештајних агенција нема информација које би требало да узнемире јавност да постоји директна терористичка пријетња, изјавио је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

"Све полицијске и безбједносних агенције потврдиле су да ће подићи мјере безбједности на већи ниво од уобичајеног", рекао је Звиздић новинарима послије сједнице Ударне групе за борбу против тероризма у БиХ.


Он је нагласио да безбједност БиХ, грађана и регионална стабилност остаје један од најважнијих приоритета које је у свом раду зацртао Савјет министара БиХ, али и друге институције.

Звиздић је напоменуо да су састанку Ударне групе за борбу против тероризма присуствовали сви директори полицијских и обавјештајних агенција, осим из Републике Српске, који нису могли да стигну јер је састанак заказан након данашњих терористичких удара у Бриселу.

"Опет смо констатовали да имамо парцијалну врсту приступа глобалном проблему, односно тероризму који је коначна и крајња инстанца екстремизма. Ми желимо да се боримо против свих видова екстремизма са фокусом на тероризам и нисмо задовољни нити досадашњом организационом, нити нормативном повезаношћу полицијских и обавјештајних агенција у БиХ", рекао је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ сматра да све треба дићи на већи ниво који гарантује квалитетну, брзу и редовну размјену података међу полицијским и обавјештајним агенцијама како би се на најбољи начин борило против екстремизма и тероризма.

"Посебно желим да истакнем да то не значи никакво преузимање надлежности било које полицијске или било које полицијске или друге агенције у БиХ, али значи нормативно уређење ове области како би у ситуацијама повећаног степена безбједности свака агенција знала шта треба да ради и кога да извјештава", рекао је Звиздић.

Он је као примјер навео да је степен безбједности након терористичких напада у Бриселу у том граду подигнут на ниво четири, истичући да у БиХ не постоји таква врста степена безбједности, нити се прецизно зна шта која безбједносна агенција ради и с ким координише активности.

Звиздић је додао да ускоро очекује састанак Координационог одбора у којем учествују представници свих нивоа власти, полицијских и обавјештајних агенција како би израдили приједог нормативног акта који би прецизно, али без уласка у оперативне надлежности, дефинисао дјеловање према свим облицима екстремизма и организацијама које на било који начин представљају безбједносни проблем.

Повод за данашњи састанак Ударне групе за борбу против тероризма, који је сазвао Звиздић, били су јутрошњи терористички напади у Бриселу и недавни напади у Истанбулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана