Потписан Меморандум о сарадњи у области демографије и популационе политике РС и Србије

Срна
Потписан Меморандум о сарадњи у области демографије и популационе политике РС и Србије

Бањалука - У Бањалуци је данас потписан Меморандум о сарадњи у области демографије и популационе политике између Републике Српске и Србије, с циљем да демографска будућност Републике Српске и Србије буде боља.

Меморандум су потписале министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић и министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић.

Давидовићева је рекла новинарима у Бањалуци да је Србија направила значајан искорак у демографској и популационој политици и мјерама које у том смислу успјешно проводи.

“У Републици Српској водимо озбиљне активности у сарадњи са кабинетом предсједника Републике Жељке Цвијановић, која води национални програм демографске обнове. Одржан је и састанак Савјета за демографску политику са кабинетом предсједника Републике и договорили смо да ћемо до јесени имати конкретне приједлоге и мјере када је ријеч о овој изузетно сложеној области”, навела је Давидовићева.

Према њеним ријечима, ангажован је Центар за демографска истраживања који ће у сарадњи са колегама из Србије, стручњацима из области демографије, анализирати тренутну ситуацију и Влади Српске предложити конкретне мјере.

“Циљ је да предложене мјере имају дугорочне ефекте на демографску слику Републике Српске”, поручила је Давидовићева.

Она је подсјетила да је потписани меморандум резултат договора који су постигли министри на заједничкој сједници влада Српске и Србије, одржаној у фебруару у Београду.

Дејановићева је појаснила да је циљ потписивања меморандума да демографска будућност Републике Српске и Србије буде боља.

“Параметри који показују да се на хиљаду становника у Србији рађа девет беба и умире 15 људи, а у Српској рађа осам беба и умире 13 људи, говоре да су нам демографски индикатори више него негативни”, рекла је Дејановићева.

Она је додала да је очекивани животни вијек у Српској дужи и износи 77 година, док је у Србији 75,5, док је просјечна старост 43 године и у Србији и у Српској.

“Државе које немају у приоритетима својих националних и државних политика питање популационе политике стрмоглаво иду наниже са лошијим демографским индикаторима”, сматра Дејановићева.

Она је навела да Стратегија за подстицање рађања у Србији подразумијева финансијску подршку породици, те усклађивање рада и родитељства.

“Фокус активности усмјерили смо на јединице локалне самоуправе и обавезали начелнике и градоначелнике да један од приоритета у локалној политици буду питања популационе политике која се морају одвојити од социјалне политике”, нагласила је Дејановићева.

Она је додала да ће са Давидовићевом прикупљати податке и анализирати их, након чега ће имати приједлог препорука за министарства, јединице локалне самоуправе, невладин сектор како да дођу до сваког појединца да буде боље информисан, да на плану репродуктивног здравља уради нешто више за себе и себи блиске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана