Постигнут договор о подјели ресора, али не и о именовању предсједаваjућег Савјета министара

Агенције
Постигнут договор о подјели ресора, али не и о именовању предсједаваjућег Савјета министара

Лидери СДА, Бакир Изетбеговић, СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а Драган Човић данас су успјели договорити формирање власти на нивоу БиХ.

Закљућак састанк - разговори успјешно завршени, министарства подељена.

Ипак, договор о именовању предсједавајућем Савјета министара није постигнут

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић очекује да ће се до краја дана у телефонским консултацијама све прецизирати.

Човић је након састанка рекао да су лидери били близу договора и да се нада како је ово крај преговора што се тиче ресора.

Он је рекао да се нада како ће данас свако ставити на документ оно што се избалансирало на преговорима.

Хрватима би припало министарство финансија, правде и цивилни послови, Бошњацима спољни послови, безбједност и одбрана, а Србима предсједавајући, те министарства комуникације и транспорта, спољна трговина и економски односи, а људска права би требала бити из квоте из Републике Српске, али тај ресор би водила нестраначка личност из реда осталих.

У згради Предсједништва БиХ одржан је и састанак делегација СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о формирању власти.

Делегације су данас предводили лидери странака Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић, а домаћин састанка био је Додик.

Изетбеговић: Приближени ставови око ресора, “запело” на МАП-у

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је данас након састанка о формирању власти на нивоу БиХ са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем да су приближени ставови у вези са расподјелом ресора, али да је “запело око Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО”. Он је додао да је поново “запело” на активацији МАП-а, односно питању Годишњег националног плана, за шта се залаже СДА, а одбија СНСД и његов лидер Милорад Додик.

“Ми инсистирамо на томе”, рекао је Изетбеговић новинарима након састанка у Сарајеву.

Када је ријеч о расподјели ресора у Савјету министара, Изетбеговић је навео да су приближени ставови и да је “излаз” из тог питања да Министарство за људска права и избјеглице преузме нестраначки кадар из реда осталих, који би долазио из Републике Српске.

Он је додао да су СДА, према данашњих разговорима, припала министарства иностраних послова, безбједности и одбране.

На питање новинара да ли би током дана бити могао да буде постигнут коначан договор око формирања власти на нивоу БиХ, Изетбеговић је рекао да то “није немогуће”, те да је “ствар у активацији МАП-а”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана