Посјета Београду важна и за Српску

Вељко Зељковић
Посјета Београду важна и за Српску

Бањалука - Предсједник Русије Владимир Путин током данашње посјете Београду састаће се и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, потврђено је јуче за Спутњик, уз напомену да формат и теме састанка нису познати.

Пред долазак у званичну посјету Републици Србији Путин је у интервјуу за београдску штампу изјавио да се сарадња Русије са Републиком Српском одвија на основу узајамне користи и стриктно у складу са Дејтонским мировним споразумом из 1995. године.

- Русија ће и даље бити усмјерена ка реализацији стратешких пројеката, како у РС, тако и ФБиХ, у сфери енергетике, прераде нафте и трговине горивом, банкарства и фармације. Исту важност има промовисање заједничких хуманитарних иницијатива, а поготово узимајући у обзир растуће интересовање грађана БиХ за руски језик, руску културу и студије у Русији - навео је Путин.

Путинов долазак пратиће до сада невиђене мјере безбједности, али и тајновитост. Број и структура пратилаца руског предсједника строго је чувана тајна.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић потврдио је да су предузете озбиљне мјере безбједности, те да се тачна траса кретања руског предсједника третира као државна тајна. Спекулише се да је у Београд већ прије десетак дана стигло око 250 најелитнијих руских специјалаца и лично обезбјеђење руског предсједника. Они су наводно имали задатак да провјере путању којом ће се кретати Путин, мјеста састанка, клима-уређаје, храну, интернет.... Руски обавјештајци наводно су дошли и са развијеном технологијом за спречавање од евентуалног напада дроном.

У обезбјеђењу Путина учествоваће и Војска Србије. Три српска “мига” требало би да прате авион предсједника Русије од момента када уђе у ваздушни простор Србије, а до тада ће на њега мотрити руска противваздушна одбрана.

Стручњак за протокол Татјана Николајева каже да Путинове посјете иностранству обезбјеђује служба протокола у сарадњи са одговарајући одјељењима Министарства спољних послова. - Сва та путовања се унапријед припремају. Службе протокола раније одлазе на мјесто посјете и по два пута - и претходница, и групе за припреме. Раније се осигурава одговарајући тајни систем везе. Служба безбједности је такође дужна да се унапријед упозна са мјестом посјете - наводи Николајева. Она каже да Путин стиже великим предсједничким авионом “Ил-96”, који садржи све што треба предсједнику - собу за одмор, радни кабинет и кабинет за консултације. Кад је ријеч о аутомобилу којим се вози Путин, Николајева истиче да је то аутомобил домаће, руске производње под називом “аурус”, који се допрема раније другим летом.

- И сви ти аутомобили прате Путина током иностраних посјета. Практично, тај аутомобил је увијек потребан ако се ради о званичној посјети на највишем нивоу. Поједини новинари су новој Путиновој “машини” дали име “звијер”, наводећи да је то “прави бункер на точковима” - додала је она.

Додик

Додик је јуче рекао да је задовољан што има привилегију да поново сретне једног тако важног лидера.

- Ја тамо не идем у име Предсједништва, него идем као српски члан Предсједништва. И имам право на то. Не желим да узурпирам ништа колегама. Чак сам их позвао и питао да ли има неко питање које они мисле да бих ја требао да потенцирам на том разговору. Неки су ми рекли да, ето, они немају никаквог питања, да се не слажу да ја идем. Али ја њих нисам питао да ли ја требам да идем или не - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана