Порука Радована Караџића и Ратка Младића из Хага: Уједините се и чувајте Српску

Вељко Зељковић
Порука Радована Караџића и Ратка Младића из Хага: Уједините се и чувајте Српску

Бањалука - Радован Караџић, Ратко Младић, Мићо Станишић и Стојан Жупљанин више брину за судбину Републике Српске и српског народа него за властиту и њихова порука из Хага је да Српска по сваку цијену треба да буде сачувана.

Истиче ово потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин након тродневне посјете притворској јединици затвора Уједињених нација у Шевенингену и сусрета са овом хашком четворком.

Жупљанин истиче како је њихов заједнички став да је Српску могуће сачувати једино постизањем пуног јединства свих политичких представника и носилаца власти из реда српског народа. - Позвали су представнике свих политичких странака да се договоре око минимума српских интереса. Сматрају да је неопходно превазићи међустраначка неслагања и ујединити се како би била заштићена и очувана Република Српска - каже Жупљанин за “Глас Српске” истичући како је мишљење ове четворке да је то једини начин да се одужи свима онима који су поднијели жртву приликом стварања Српске.

Када су у питању жалбени поступци и њихови евентуални исходи, Жупљанин каже да са Младићем и Караџићем није разговарао на ову тему, јер како је појаснио, њих двојица на ту тему нису жељели много причати.

- Углавном су се интересовали за оно што се дешава код нас. Али, колико сам могао примијетити, они од ових жалбених поступака не очекују баш много, јер не вјерују у правду и правичност овог суда - наводи Жупљанин.

Према његовим ријечима, Караџић, Младић, Станишић и Жупљанин су у овим разговорима најмање истицали своје личне проблеме и услове у којима бораве и живе.

Прихватају их такве какви јесу, не жале се и не говоре наглас, али се у њиховом ћутању, примијетио је Жупљанин, осјетила туга и сјета, али и забринутост за своје породице и услове у којима оне тренутно живе.

Када је у питању њихово психофизичко стање, Жупљанин каже како су сва четворица покушавала да га увјере како су добро, што због свог поноса, али и бриге најближих.

- Они своје проблеме скривају и покушавају оставити утисак да су добро, али није баш тако. Када сумирам све утиске, могу слободно рећи да они далеко више брину за Републику Српску него што Република брине о њима - поручио је Жупљанин.

Четворка из Хага

 

Бивши предсједник Српске Радован Караџић и некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић чекају да им буде изречена другостепена пресуда. Некадашњи министар унутрашњих послова Српске Мићо Станишић и бивши начелник Центра служби безбједности у Бањалуци Стојан Жупљанин очекују да буду упућени на издржавање казне од по 22 године затвора које им је због ратних злочина изрекао Хашки трибунал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана