Поново бура у Црној Гори због билборда са српским војницима

Глас Српске
Поново бура у Црној Гори због билборда са српским војницима

Билбордима "Покољења дјела суде 1918-2018" у Будви, српски народ Боке најављује свечаност која ће бити одржана 7. новембра у Медитеранском спортском центру.

Како пише ЦДМ, ријеч је о свечаности "поводом обиљежавања стотину година од ослобођења Будве и уједињења", односно најављује прославу Подгоричке скупштине.

Потпредсједник Општине Будва Владимир Булатовић, за ЦдМ каже да ови билборди немају везе са Општином, нити зна ко је организатор.

"У име Општине Будва у новембру неће бити никакве прославе сем Дана Општине, који је 22. новембра. То је дан који има историјски карактер за нас, гдје су наши преци доказали да својим учествовањем у антифаштистичкој борби желе да искажу вредности слободе, достојанства, једнакости, вриједности које треба да владају нашим друштсвом. Општина Будва не учествује ни у каквој другој организацији осим у оној 22. новембра", истакао је Булатовић.

Портал констатује да се прича око провоцирајућих билборда се наставља и додаје да су прије неколико мјесеци, билборди у Будви били једна од главних тема.

И тада су славили Подгоричку скупштину, додаје се.

Многи из власти и цивилног сектора су поручивали да је то скандал, провокација, удар на уставни поредак земље и ругање црногорском суверенитету, нацији и држави. Поднијете су и кривичне пријаве, и то од Црногорског покрета, који је тужио све оне који су билборде поставили. Тада су постављање билборда осудили Влада, Министарство културе и бројне политичке партије. Из Владе је најављено да прославу Подгоричке скупштине неће дозволити.

Са друге стране, они који заговарају тезу ослободилачког подухвата 1918. године, кажу да је билборди немају за циљ да стварају подјеле, већ да уједињују Црну Гору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана