Половина министара остаје у фотељама

В. Кулага, Д. Момић
Половина министара остаје у фотељама

Бањалука - Политичке партије које чине владајућу већину у Републици Српској приводе крају преговоре о кадровима које ће делегирати за министарске позиције у новом сазиву Владе РС, а за сада је извјесно да готово половина актуелних министара остаје у фотељама.

Већину су, након октобарских избора, формирали СНСД, ДНС и СП, који већ дуже година чине власт у Српској, а којима су се придружили и Уједињена Српска, група окупљена око Обрена Петровића који је избачен из СДС-а те НДП Драгана Чавића који је изашао из опозиционих редова.

Мандатар Радован Вишковић завршио је консултације са политичким партијама из Народне скупштине, послије којих је најавио да ће бити промјена у Влади када је ријеч о ресорима и областима за које ће бити задужена.

То је и потврђено на првој посебној сједници парламента РС на којој је усвојен Закон о републичкој управи на основу којег је Српска добила нова министарства, али је њихов број остао 16.

У министарским фотељама треба да се нађе осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата, а СНСД, као најјача партија, имаће највише представника. За сада рачунају на осам.

Антон Касиповић је најближе останку у фотељи министра правде, а садашње ресоре требало би да задрже Драган Лукач као министар унутрашњих послова, Сребренка Голић као министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију те Златан Клокић чији ресор мијења назив у Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу.

Највише шанси за позицију новог министра финансија има актуелна директорица Пореске управе Зора Видовић, а Ален Шеранић ће се из фотеље министра науке и технологије преселити на чело Министарства здравља и социјалне заштите, у којем је раније радио. Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић треба да пређе у министарску фотељу, а директор Агенције за информационо друштво Срђан Рајчевић да постане први министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, јер се ради о новом ресору у Влади.

Лејла Решић (ДНС) могла би остати на челу Министарства управе и локалне самоуправе, а њене страначке колеге Неђо Трнинић и Драгутин Родић су у игри за министра саобраћаја и веза. Нови министар просвјете и културе РС требало би да буде из редова бивших ДНС-оваца који су остали уз Недељка Чубриловића. Као озбиљнији кандидат помиње се Драгана Ковачевић из Фоче.

У редовима социјалиста још не желе да износе више детаља, а најизвјесније је да ће актуелни министар и лидер те партије Петар Ђокић остати у Влади и то на челу новог ресора који ће покривати енергетику и рударство. Незванично, рачунају да ће задржати Министарство рада и борачко-инвалидске заштите.

У Уједињеној Српској кажу да још ништа није потврђено и да не могу говорити о томе да ли ће и који ресор добити, док у НДП-у тврде да ће, како им је за сада речено, њихов кадар засјести у ново Министарство привреде и предузетништва и да то мјесто припада хрватској квоти. Иако се помиње да је то Борис Гашпар, у странци кажу да ће коначна одлука о имену пасти током викенда, а најкасније до почетка идуће седмице. 

- Тренутно је таква расподјела, мада ништа није сигурно све до саме сједнице Народне скупштине РС јер смо свједоци да се и раније знало десити да један ресор и име буду увече, а да ујутро осване други - казао је саговорник "Гласа Српске" из НДП-а.

Највећа непознаница је ко ће добити министарства породице, омладине и спорта те трговине и туризма, а сједница Народне скупштине требало би да буде одржана половином наредне седмице.

Услови за опстанак

Радован Вишковић у петак није одговарао на телефонске позиве, а раније је истакао да нико од новоименованих министара не може бити сигуран да ће на тој позицији остати до краја овог мандата јер ће једино мјерило, те гарант останка бити рад, ред и одговорност у извршавању обавеза.

Нагласио је да ће свака странка имати двије шансе да задржи ресор који им буде додијељен и да предложи људе који могу да изнесу тај посао, те да ће им, ако и тада не дају квалитетан кадар, министарство бити "одузето".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана