Pohapšene šumokradice sa Romanije

Nevena Bunić, Nebojša Tomašević
Pohapšene šumokradice sa Romanije

Istočno Sarajevo - Policija je juče uhapsila 21 osobu, među kojima su i radnici sokolačkog Šumskog gazdinstva “Romanija”, zbog sumnje da su duže vrijeme na području Sokoca, Rogatice i Pala krali šumu, a zatim trupce prerađivali u pilanama i preprodavali građu.

Prema nezvaničnim informacijama za organizovanje krađe i preprodaju osumnjičen je upravnik radne jedinice Sokolac Žarko Zečević (35). Izvor blizak istrazi je pojasnio da je njegova grupa ukrala ogromnu količinu drveta, koje je zatim prerađivano u ilegalnim pilanama. Građa je potom preprodavana bez plaćanja poreza, čime je počinjeno dodatno krivično djelo. Na taj način šteta je nanesena i Šumskom gazdinstvu “Romanija” i budžetu.

Osim Zečevića lisice na ruke stavljene su Marku Ninkoviću (32), Milenku Krsmanoviću (61), Draganu Đukiću (45), Dušku Koprivici (33), Draganu Antoniću (35), Mili Lizdeku (52), Davoru Vučićeviću (40), Dragiši Kanostrevcu (53), Bojanu Abazoviću (34), Nedeljku Arbinji (30), Radivoju Grujiću (47), Goranu Vasiljeviću (45), Mladenu Sokoloviću (31), Slavku Bratuli (32), Milanu Neškoviću (29), Vladi Borovini (52) i Jovanu Bajagiću (35) iz Sokoca. Uhapšeni su i Nenad Janković (30), Borislav Lizdek (37) i Aleksandar Kovačević (27) iz Pala. Svi su uhapšeni u policijskoj akciji “Silva”, u kojoj je juče pretreseno i više lokacija na području Sokoca, Pala i Rogatice, a dio posječene oblovine je oduzet i deponovan u Sokocu.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da se Zečević sa ostalim osumnjičenima, od kojih su mu neki bili podređeni, dogovarao o krađi šume i njenom prevozu do pilana.

- Osim toga on je prikrivao krađe i pojedinim kupcima davao povlastice - rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima osumnjičeni Kovačević je kupovao ukradenu šumu, dok su je Kanostrevac i Borovina prerađivali na svojim ilegalnim pilanama.

- Njih dvojica su zatim nezakonito preprodavala obrađeno drvo bez plaćanja poreza. Istragom je utvrđeno da je Kanostrevcu radnik Šumskog gazdinstva “Rogatica”, čiji identitet još nije utvrđen, omogućavao nelegalnu sječu šume - rekao je izvor “Glasa Srpske”.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, navodeći inicijale osumnjičenih, kazali su da ih terete da su u počinili više krivičnih djela u vezi sa krađom šume.

- Osim pustošenja i krađe šume, pojedinim licima na teret su stavljeni krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rad u službi i neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca. Teretimo ih i za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje znakova za obilježavanje robe, utaju poreza i doprinosa i nedozvoljenu trgovinu - navedeno je u saopštenju policije.

U policiji nisu mogli da otkrivaju podatke o količini ukradenog drveta i šteti koja je pričinjena krađom, ali je ona ogromna, jer je riječ uglavnom o jelovoj oblovini.

Policiji je u akciji asistirala i Uprava za inspekcijske poslove, odnosno republička šumarska inspekcija.

Lugari pokrivali lopove

Istragom je utvrđeno da su u prikrivanju krađe šume učestvovali i lugari Šumskog gazdinstva “Romanija” Milan Nešković, Jovan Bajagić, Marko Ninković, Bojan Abazović i Mladen Sokolović.

- Oni su uklanjali grane porušenih stabala, sakrivali panjeve i nisu prijavljivali krađe, iako je to bila njihova dužnost. Takođe su pojedinim kupcima pomagali u pretovaru i nezakonitom preklasiranju drveta - rekao je izvor blizak istrazi.

Uhapšeni

Sokolac

Žarko Zečević (35)

Marko Ninković (32)

Milenko Krsmanović (61)

Dragan Đukić (45)

Duško Koprivica (33)

Dragan Antonić (35)

Mile Lizdek (52)

Davor Vučićević (40)

Dragiša Kanostrevac (53)

Bojan Abazović (34)

Nedeljko Arbinja (30)

Radivoje Grujić (47)

Goran Vasiljević (45)

Mladen Sokolović (31)

Slavko Bratula (32)

Milan Nešković (29)

Vlado Borovina (52)

Jovan Bajagić (35)

Pale

Nenad Janković (30)

Borislav Lizdek (37)

Aleksandar Kovačević (27)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana