Похапшене шумокрадице са Романије

Невена Бунић, Небојша Томашевић
Похапшене шумокрадице са Романије

Источно Сарајево - Полиција је јуче ухапсила 21 особу, међу којима су и радници соколачког Шумског газдинства “Романија”, због сумње да су дуже вријеме на подручју Сокоца, Рогатице и Пала крали шуму, а затим трупце прерађивали у пиланама и препродавали грађу.

Према незваничним информацијама за организовање крађе и препродају осумњичен је управник радне јединице Соколац Жарко Зечевић (35). Извор близак истрази је појаснио да је његова група украла огромну количину дрвета, које је затим прерађивано у илегалним пиланама. Грађа је потом препродавана без плаћања пореза, чиме је почињено додатно кривично дјело. На тај начин штета је нанесена и Шумском газдинству “Романија” и буџету.

Осим Зечевића лисице на руке стављене су Марку Нинковићу (32), Миленку Крсмановићу (61), Драгану Ђукићу (45), Душку Копривици (33), Драгану Антонићу (35), Мили Лиздеку (52), Давору Вучићевићу (40), Драгиши Каностревцу (53), Бојану Абазовићу (34), Недељку Арбињи (30), Радивоју Грујићу (47), Горану Васиљевићу (45), Младену Соколовићу (31), Славку Братули (32), Милану Нешковићу (29), Влади Боровини (52) и Јовану Бајагићу (35) из Сокоца. Ухапшени су и Ненад Јанковић (30), Борислав Лиздек (37) и Александар Ковачевић (27) из Пала. Сви су ухапшени у полицијској акцији “Силва”, у којој је јуче претресено и више локација на подручју Сокоца, Пала и Рогатице, а дио посјечене обловине је одузет и депонован у Сокоцу.

Извор близак истрази је појаснио да се Зечевић са осталим осумњиченима, од којих су му неки били подређени, договарао о крађи шуме и њеном превозу до пилана.

- Осим тога он је прикривао крађе и појединим купцима давао повластице - рекао је извор близак истрази.

Према његовим ријечима осумњичени Ковачевић је куповао украдену шуму, док су је Каностревац и Боровина прерађивали на својим илегалним пиланама.

- Њих двојица су затим незаконито препродавала обрађено дрво без плаћања пореза. Истрагом је утврђено да је Каностревцу радник Шумског газдинства “Рогатица”, чији идентитет још није утврђен, омогућавао нелегалну сјечу шуме - рекао је извор “Гласа Српске”.

У Министарству унутрашњих послова РС, наводећи иницијале осумњичених, казали су да их терете да су у починили више кривичних дјела у вези са крађом шуме.

- Осим пустошења и крађе шуме, појединим лицима на терет су стављени кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, несавјестан рад у служби и непријављивање кривичног дјела или учиниоца. Теретимо их и за фалсификовање или уништавање службене исправе, спречавање доказивања, фалсификовање знакова за обиљежавање робе, утају пореза и доприноса и недозвољену трговину - наведено је у саопштењу полиције.

У полицији нису могли да откривају податке о количини украденог дрвета и штети која је причињена крађом, али је она огромна, јер је ријеч углавном о јеловој обловини.

Полицији је у акцији асистирала и Управа за инспекцијске послове, односно републичка шумарска инспекција.

Лугари покривали лопове

Истрагом је утврђено да су у прикривању крађе шуме учествовали и лугари Шумског газдинства “Романија” Милан Нешковић, Јован Бајагић, Марко Нинковић, Бојан Абазовић и Младен Соколовић.

- Они су уклањали гране порушених стабала, сакривали пањеве и нису пријављивали крађе, иако је то била њихова дужност. Такође су појединим купцима помагали у претовару и незаконитом прекласирању дрвета - рекао је извор близак истрази.

Ухапшени

Соколац

Жарко Зечевић (35)

Марко Нинковић (32)

Миленко Крсмановић (61)

Драган Ђукић (45)

Душко Копривица (33)

Драган Антонић (35)

Миле Лиздек (52)

Давор Вучићевић (40)

Драгиша Каностревац (53)

Бојан Абазовић (34)

Недељко Арбиња (30)

Радивоје Грујић (47)

Горан Васиљевић (45)

Младен Соколовић (31)

Славко Братула (32)

Милан Нешковић (29)

Владо Боровина (52)

Јован Бајагић (35)

Пале

Ненад Јанковић (30)

Борислав Лиздек (37)

Александар Ковачевић (27)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана