Пленковић: Звиздић зна да је један народ изабрао другом члана Предсједништва

Срна
Пленковић: Звиздић зна да је један народ изабрао другом члана Предсједништва

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је, након састанка Азија-Европа у Бриселу, коментарисао предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине, Дениса Звиздића, који је критиковао његове изјаве током протекла два дана у европским институцијама те казао да је "примјетан покушај успоставе патронистичког понашања спрам Босне и Херцеговине".

"Те тезе и теорије о немијешању у унтрашње послове, то је остало у међународним односима 19. стољећа. Ми смо сада у 21. стољећу гдје сва крупна и политичка питања, а посебно она за која ја као предсједник Владе имам посебну одговорност и према Хрватима који живе изван Хрватске, али и с обзиром на чињеницу да је Хрватска и потписник и јамац Даyтонског и Паришког мировног споразума и да смо заинтересирани да се он и 23 година након потписивања проводи онако како је и замишљен", казао је Пленковић.

Истакао је да Звиздић зна колико је Хрватска, нарочито од када је он предсједник Владе, помагала јачању билатералних односа и бржем путу Босне и Херцеговине према ЕУ и то чини и даље.

"Но, неовисно томе ставит ћу у први план оно што и он зна да се догодило, а да није добро, а то је да један народ у Федерацији гласовима својих припадника бира другом народу његова члана у Предсједништву. Не можемо се правити невјешти на нешто што је сасвим очито и према структури гласова и према ономе што се догодило", додао је Пленковић.

Нагласио је да је то за Хрватску озбиљно питање те да имају сва легитимна права да га дижу на међународним форумима и да сензибилизирају друге. Поновио је и јучерашње ријечи да многи актери то не разумију.

"Зато је важно да наша порука буде порука појашњења и апела да се ријеши изборни закон који би омогућио легитимну заступљеност свих, а особито у Предсједништву", казао је Пленковић те додао како он није рекао да је избор Комшића незаконит.

"Моја интервенција није била у смислу незаконитости, него озбиљног и крупног политичког проблема гдје се може изизграти политичка воља једног конститутивног народа. Једнакост се мора рефлектирати у институцијама", појаснио је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана