Plate u Srpskoj biće povećane u javnom i realnom sektoru

ATV
Plate u Srpskoj biće povećane u javnom i realnom sektoru

Banjaluka - Nema više misterije, plate u Republici Srpskoj biće povećane i u javnom i realnom sektoru. Predsjednik Srpske Milorad Dodik otkrio je više detalja.

Neoporezivi dio  plate kaže biće povećan na 500 maraka.

“Neoporezivi dio plate koji je sada 200, podignućemo na 500, ali taj dio koji ide državi 300 maraka, mora da ide radniku, a ne da ide preduzećima i poslodavcima. Ako budemo u to sigurni to ćemo uraditi”, kaže Milorad Dodik predsjendik RS.

Najavljeno povećanje plata za opoziciju u Srpskoj samo je dodvoravanje građanima. Potez koji se očekuje u izbornoj godini. 

“Želim samo da kažem da imam Vladu kojoj ove godine nedostaju 830 miliona maraka. Tih 830 miliona vlada će podići kroz razne kredite staviti u budžet i riješiti problem građana čak i u kontekstu povećanja plata”, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Ministar finansija Zoran Tegeltija, gostujući u Večernjim vijestima ATV-a, istakao je da su javne finansije Republike Srpske stabilne. Stabilna je kaže i odluka o većim platama, ali se još radi na detaljima. 

“Na nama je da tu odluku sprovedemo, mi u ovom trenutku analiziramo potrebne modalitete kada bude sve zavšeno i jasno mi ćemo to predstaviti na Vladi”, istakao je Tegeltija. 

I iz Unije poslodavaca kažu da nemaju ništa protiv pomenutih modela. Potvrdjuju da su mjere za povećanje plate dogovorene kroz smanjenje oporezivanja rada. Svjesni su da će u narednom periodu biti puno posla, i da će krajnji rezultati biti povoljan za radnike.

“Mislim da naredni mjesec treba promijeniti brojne zakone da bi se cjelokupan taj iznos smanjenja poreza odnosno doprinosa prelio u plate i mislim da će radnici RS biti obradovane zajedničkim aktivnostima poslodavaca i Vlade RS”, rekao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

I u Sindikatu Srpske priznaju da tri mjeseca pregovaraju sa Vladom o ovoj temi. Ipak, još ne znaju pod kojim će tačno uslovima povećanje biti dogovoreno. Ponovo su u posebnoj poziciji prosvjetni radnici jer njihove plate treba prvo izjednačiti sa ostalim budžetskim korisnicima. Tako bi se prema prosvjetarima trebalo dvostruko djelovati. 

“Da li će zaista biti, uslova, ako ih bude, još o tome ne možemo govoriti, jer radimo određene pokazatelje i analize koje moraju biti do kraja mjeseca završene, ono što mogu reći je da Savez sindikata pregovara sa socijalnim partnerima u RS”, kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS. 

Radnici će na veće plate sačekati još malo. Dok penzionerima dobre vijesti stižu već naredni mjesec. Tako će junska penzija biti uvećana za 2,5 odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana