Петричевић: Домаћим привредницима отварамо врата развојних фондова ЕУ

Срна
Петричевић: Домаћим привредницима отварамо врата развојних фондова ЕУ

Бањалука - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да ће се предстојећим измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа домаћим привредницима отворити врата када је ријеч о приступу развојним фондовима ЕУ.

Петричевић је у интервјуу Срни, поводом 100 дана рада ресорног министарства, рекао да ће Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа бити разматран на предстојећој сједници парламента Српске са циљем да се дефиниција ове врсте предузећа у ЕУ потпуно усагласи са оном у Српској. “До сада су били усклађени само критеријуми разврставања по броју запослених, а сада ће бити и финансијски критеријуми. Уз то, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа прерашће у Развојну агенцију Републике Српске, чиме ће се проширити подршка предузетништву на републичком и локалном нивоу кроз повезивање локалних агенција које ће, такође, добити ову развојну компоненту”, истакао је Петричевић.

Он је нагласио да је Акциони план, који би требало да резултује повећањем плата радника у привреди, преточен у Приједлог мјера за унапређење пословања у периоду 2019-2021. година, и то након консултација са ресорним министарствима, Привредном комором и Унијом удружења послодаваца Српске.

“Тај документ обухвата мјере с циљем снажне подршке запошљавању, смањењу парафискалних и административних оптерећења привреде, унапређењу услова за технолошки развој привреде, квалитетнијем увезивању образовања са потребама тржишта рада, укључујући секторске мјере. Циљ Министарства је да се измјенама Закона о доприносима у неколико корака дође до нивоа оптерећења рада из 2008. што би отворило простор за повећање плата у реалном сектору”, рекао је Петричевић.

Петричевић је објаснио да Српска може постати регионални лидер по условима пословања уколико спроведе реформе које ће довести до пореског и административног растерећења привреде, на чему треба усклађено радити на свим нивоима власти.

“Убијеђен сам да тај процес можемо спровести и за неколико година постати регионални лидер по условима пословања, што је одлична и неопходна основа за снажан развојни залет и значајнији економски раст. Велики је број добрих пословних субјеката, идеја и научно-истраживачких пројеката који могу дати резултате”, навео је Петричевић.

Он је рекао да побољшање продуктивности и конкурентности домаће привреде зависи од нових технологија, па је један од циљева ресорног министарства успостављање кредитне линије са ниском каматном стопом за привреднике који желе да унаприједе своју производну технологију.

“Влада ће то осигурати кроз модел повољних кредита у сарадњи са локалним банкама или међународним организацијама”, рекао је Петричевић.

Петричевић је напоменуо да ће се формирањем регистра свих подстицаја избјећи дуплирање у додјели тих средстава на републичком и локалном нивоу, те да ће предметни процес и метод тако постати јаван, транспарентан и доступан свим заинтересованима.

“Поднијели смо иницијативу према међународним организацијама за финансирање софтверског рјешења за израду регистра”, рекао је Петричевић.

Министар је навео и да координишу процес омогућавања е-регистрације пословних субјеката, те да су активности у овој области врло интензивне како би привредници у догледно вријеме могли да електронским путем, односно једноставније и уз минималне трошкове, региструју своју дјелатност.

“У сарадњи са Министарством правде траје дигитализација судске архиве, као једна од претпоставки за е-регистрацију. Очекујемо да овај процес буде готов до краја године, а у финалној фази је усаглашавање пројектног задатка за софтверско рјешење за е-регистрацију”, рекао је Петричевић.

Он је нагласио да је ресорно министарство корисник пројекта “Европски акт о малом бизнису као оквир стратегија и политика за мала и средња предузећа у БиХ” у оквиру којег је конципиран механизам за подршку спровођењу стратегија развоја малих и средњих предузећа.

“Пројекат финансира Шведска, а спроводи Агенција за развој предузећа-ЕДА Бањалука. У Српској је почетком године расписан први јавни позив за укупно 90.000 КМ који се односи се на достављање концепата пројекта. Наиме, пројектна интервенција односила се на спровођење мјера подршке развоју предузетништву жена у Српској и тренутно се ради на разради пројектних идеја одабраних апликаната”, открио је Петричевић.

Петричевић је рекао и да је ресорно министарство са организацијом “Католик релиф сервисис” /ЦРС/ потписало протокол којим је предвиђено да та организација пружи подршку у изради информационог система са интернет-порталом индустријских и пословних зона у Српској с циљем стварања претпоставки за подршку јединицама локалне самоуправе при промоцији њихових инвестиционих потенцијала.

Министар је рекао да ће заступати оправдане интересе привредника у смислу подршке запошљавању, смањења административних оптерећења, унапређења технолошке развијености, увезивања привреде и тржишта рада, као и унапређења инфраструктуре квалитета, те смањења сиве економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана