Петрић: Саботажа избора није успјела

Жељка Домазет
Петрић: Саботажа избора није успјела

Сарајево - Централна изборна комисија БиХ потврдила је јуче резултате општих избора у БиХ, одржаних 7. октобра, након чега почињу тећи рокови за сазивање сједница новоизабраних сазива законодавних тијела БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и десет кантона.

На општим изборима бирани су Предсједништво БиХ, посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, предсједник и потпредсједници Републике Српске те посланици у Народној скупштини Републике Српске, Представничком дому Парламента ФБиХ и скупштина 10 федералних кантона.

Према потврђеним резултатима избора трочлано Предсједништво у наредне четири године чиниће Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић. За предсједника Републике Српске изабрана је Жељка Цвијановић, а потпредсједнике Рамиз Салкић и Јосип Јерковић.

Предсједник ЦИК-а Бранко Петрић казао је да су потврђени мандати свима осим за по једног посланика Народну скупштину РС и Парламент ФБиХ, те да ће ове мандате додијелити ЦИК накнадно допунском одлуком.

- Оне који су освојили мандате, али не планирају да их преузму, позивамо да се лично обрате ЦИК-у и да прије конституисања парламената неко други преузме мандате - казао је Петрић.

Он је констатовао да је након утврђених изборних резултата поднесено много захтјева за поновно бројање гласова за велики број мјеста, али већина их је одбијена као неоснована.

- Требало би да бројимо до судњег дана, али смо искомбиновали у 84 предмета и пребројали. Било је доста неовлашћених и произвољних захтјева. ЦИК је све захтјеве за поништавање избора одбацио. Било је 17 жалби на наше одлуке и све је одлуке Суд БиХ потврдио. ЦИК је дао налог да се за близу 100 бирачких мјеста изврши поновно бројање у централи и у 1.000 општинских бирачких мјеста. Није било значајнијих промјена у резултатима. Било је манипулација које су биле најчешће међу кандидатима у оквиру исте политичке странке, а радили су то путем бирачких одбора - рекао је Петрић.

Истакао је да на општим изборима није било малверзација о којима се говорило и писало.

- Два дана пред изборе дошло је до покушаја саботаже избора повлачењем једног дијела чланова бирачких одбора, али смо успјели великим напорима да премостимо ту ситуацију и одржимо изборе. Овај изборни циклус пратило је 6.207 посматрача - рекао је Петрић.

На питање на који начин ће бити попуњен Дом народа Парламента ФБиХ и који ће попис становништва бити релевантан, онај из 1991. или из 2013. године, Петрић је казао да ће Централна изборна комисија након ове одмах прећи у другу фазу, а то је попуњавање Дома народа.

Оркестрирани линч

Петрић је рекао да је ово свечан тренутак за демократију, чланове ЦИК-а, све кандидате који су освојили мандате и све грађане, али да тај тренутак нарушава оркестрирани линч који спроводе неки људи.

- Сваки дан добијамо озбиљне пријетње да ће свашта бити с нама и другима када донесемо нешто што њима не одговара. ЦИК то сматра покушајем утицаја на независност ове институције, али као и до сада то ће остати само покушај - поручио је Петрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана