Петрић: Рано говорити о поништавању резултата избора

Anadolija
Петрић: Рано говорити о поништавању резултата избора

Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине Бранко Петрић изјавио је да очекује да почетком сљедеће седмице бити утврђени и објављени комплетни резултати општих избора за све нивое власти. Он је у интервјуу за "Анадолију" рекао да је избор Жељка Комшића легалан, те да је могуће поновно пребројавање гласова са појединих бирачких мјеста.

Након што ЦИК БиХ наредне седмице утврди резултате општих избора, иза тога, каже Петрић, они који су овлаштени имају право да их анализирају и поднесу захтјев за поновно бројање, а да поднесу и одређене приговоре и примједбе на могуће техничке недостатке.

Они су сасвим могући, односно да у тим сегментима и електронској апликацији нешто буде испуштено или два пута бројано, односно пребројано.

"Ту су приговори да отклоне све нејасноће. У тим случајевима услиједиће процес прихватања оправданих захтјева за поновно бројање и евентуално ново утврђених резултата у Главном центру за бројање гласова. То подразумијева да ћемо усвојити и измијенити нашу првобитну одлуку након чега слиједи потврђивање резултата општих избора у БиХ. Надам се, односно у то сам сигуран, да ћемо у предвиђеном законском року од 30 дана, то јесте до 6. новембра потврдити и објавити резултате на свим нивоима власти у БиХ", истакао је Петрић.

Он је навео како је могуће да буде поновног бројања гласова на одређеним бирачким мјестима, али да је о евентуалним поништавању резултата прерано говорити.

"За сада не бисмо о нечему таквом. Ми смо доставили у складу с Изборним законом БиХ, испоштовали процедуре да оно што бирачки одбори нису правилно утврдили на бирачком мјесту да се на нивоу општинске изборне комисије изврши утврђивање и обједињавање тих резултата. То смо урадили у складу са законским одредбама за цијелу општину односно град. И ту је било близу 1.000 бројања по различитим нивоима. То је неких 20.000 гласова по нивоима", истакао је Петрић.

Петрић каже како је у досадашњој пракси било доста поновног бројања и утврђивања правих резултата.

"Имали смо и поништавања и то на оним нивоима и тамо гдје су те неправилности утицале на мандат. Имали смо двије општине, Зворник гдје је то учињено. Имали смо и прекинуте изборе у Стоцу. И на неколико мјеста по разним нивоима смо имали поништење у свим протеклим изборним циклусима. И то није ништа необично", каже Петрић.

Нико није гласао умјесто мртвих

Предсједник ЦИК-а БиХ говорио је и о томе да ли су уочене неправилности о којим се говори од почетка процеса гласања на општим изборима у БиХ.

"Слушамо ми те приче: те бирачки списак је овакав-онакав, мртви су на бирачком списку. Ми бирачки списак закључујемо 45 дана раније и у том периоду по статистици умре између 4.000 до 5.000 особа. И они се налазе на бирачком списку. Не би их било под условом да је он био на нултом проценту ажурности. Међутим, није. У том тренутку се налази одређени број људи који су умрли. Ми смо заједно са општинским изборним комисијама и Центром за бирачки списак забиљежили, односно обиљежили звјездицама или на одређени начин печатима та мјеста и нигдје, ни на једном мјесту нисмо нашли да је неко умјесто тих људи гласао", истакао је Петрић.

Наглашава да су у том периоду, МУП-ови избрисали око 4.500 особа због смрти с Централног бирачког списка, поништивши им пребивалиште и матични број.

"Ови што причају да се на том списку налазе мртви немају адекватне податке. Они се по природи ствари ту, односно њихова имена морају налазити. Али, нико никада није пружио нити један доказ ни на једном мјесту да је неко гласао умјесто особе која је умрла", поручује Петрић.

Осврнуо се и на фотографије које се појављују у медијима с врећама гласачког материјала на улицама.

"Те фотографије које се појављују придаје им се некакав значај, беспотребно. Наравно да се у камионе пакују вреће, огромна количина врећа. Ту се ради о 30.000 врећа различитих боја. Наравно, да се пакују и бацају у комбије и камионе. Па, седам камиона је седам дана по цијелој БиХ сакупљало материјал. Што се тиче гласања у аутомобилу, законом је прописано у одређеним ситуацијама да људи који не могу физички да приступе у просторије на гласачком мјесту гласају испред. Та процедура се користи и код нас и у свијету. И код нас се користила. Неко то фотографише и криминализује ситуацију", каже Петрић.

Криминализује се, наводи, и број неважећих гласачких листића. По досадашњим подацима, истиче Петрић, број неважећих гласачких листића је или на нивоу свих претходних изборних циклуса или нешто мањи за неке нивое.

"Та прича о бугарском возу је више ловачка прича. Понекад некоме то затреба и онда то медијски артикулише и понавља. Никада нико није доставио конкретно име и презиме, мјесто и да је неко нешто урадио. Или ако јесте, ако је било сумње то се доставља надлежним органима јер то су кривична дјела. Ко је год имао какву сумњу укључујући и нас, нама што је дошло као индиција, ми смо то прослиједили надлежним тужилаштвима да то утврде. Не идемо ми сада, чланови ЦИК-а БиХ по улицама и тражимо ко можда нешто у кафани пије или испуњава тикет спортске прогнозе или гласачки листић. То често више личи на ловачку или риболовачку причу", тврди Петрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана