Пет милиона КМ за амбасаде без резултата

Ведрана Кулага
Пет милиона КМ за амбасаде без резултата

Сарајево - За дипломатско-конзуларна представништва (ДКП) БиХ спремно је око пет милиона КМ намијењених за обнову објеката које користе домаће дипломате у свијету, а дио стручне јавности и званичника упозорава да је стање у дипломатији и даље далеко од доброг.

БиХ има 56 дипломатско-конзуларних представништва (ДКП), односно 44 амбасаде, шест генералних конзулата и шест мисија при међународним организацијама.

Анализа коју је прије неколико година израдило Министарство иностраних послова (МИП) је показала да БиХ има највише амбасада у арапским земљама, али да од већине њих није имала велике користи, због чега би неке могле бити угашене.

Савјет министара БиХ је на посљедњој сједници прихватио приједлог одлуке о вишегодишњем капиталном пројекту - куповина, реконструкција, адаптација и опремање објеката за ДКП. Ријеч је о пројекту вриједном 5,2 милиона марака, а новац је обезбијеђен из буџета у протеклих осам година док ће се дио средстава издвојити и из буџета за наредну годину. Обновиће се објекти у Београду, Загребу, Лондону, Отави, Аману, Штутгарту, Бриселу те Мадриду и Будимпешти. 

Стручна јавност и многи парламентарци на нивоу БиХ, са друге стране, су сагласни у ставу да је стање у ДКП мрежи  лоше. Док једни као кривца за то виде министра иностраних послова, други наглашавају да урушавање дипломатије траје одавно.

Стање у сједишту МИП-а и дипломатској мрежи долазило је неколико пута на дневни ред у мандате актуелне власти, а најконкретнији потез учињен је у априлу ове године када је истражна комисија на чијим сједницама су саслушани и челници Министарства.

Цијела прича о којој се дигла велика прашина на крају је сажета у четири општа закључка у којима се истиче да је спољнополитички статус већ деценијама означен негативним конотацијама, а Министарство је позвано да интензивније ради на побољшању тог имиџа.

Изјаву министра иностраних послова Игора Црнатка и његов став о стању у дипломатској мрежи коју предводи у петак нисмо успјели добити. Црнадак се прво јавио на телефон, саслушао о чему се ради те замолио да назовемо касније, али се више није јавио.

Пресјек стања у дипломатији крајем прошле године нашао се на дневном реду Представничког дома Парламента БиХ, када је и оцијењено да је стање лоше, а према ријечима замјеника шефа Клуба посланика СНСД-а Лазара Продановића сада је још горе.

- Имиџ БиХ није поправљен. Чули смо бројне критике тада на рачун министра, а стоје и данас. Лоши резултати, афере су само дио онога што је обиљежило рад дипломатске мреже у овом мандату генерално. Поново је у небројено случајева до изражаја дошла немоћ дипломатије, немамо још ни закон о спољним пословима и о чему ми ту можемо да причамо, осим о силним путовањима министра од којих БиХ није остварила никакву корист - рекао је Продановић.

Позитивне оцјене за рад Министарства и стања у ДКП мрежи не стижу ни из Дома народа Парламента БиХ. 

Делегат из реда хрватског народа Марио Караматић, на чији захтјев је лани и формирана привремена истражна комисија, мјесецима је указивао да спољнополитички рејтинг БиХ никада није био гори. Караматић, који је замјеник предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације у Дому народа, оцијенио је да је рејтинг БиХ раван нули.

Доста критика упућено је на рачун амбасадора. Из Комисије за спољне послове Представничког дома Парламента БиХ у неколико наврата су упозоравали да су у 80 одсто ДКП мреже шефови некаријерне дипломате.

Путовања

Дио посланика и делегата у Парламенту БиХ негодовао је због честих путовања министра Игора Црнатка. Њихов став је да БиХ, од тих одлазака у свијет, није остварила никакву корист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана