Парламент у зачараном кругу

Жељка Домазет
Парламент у зачараном кругу

Сарајево - Друга хитна сједница Представничког дома Парламента БиХ на којој је на захтјев 14 посланика требало да се расправља о стању у правосуђу БиХ и мигрантској кризи прекинута је зато што није било довољно посланика из Републике Српске за усвајање дневног реда.

Према прописаној процедури, дневни ред је упућен на усаглашавање Колегијуму овог дома, а уколико се у року од три дана не постигне сагласност, о томе да ли ће се сједница одржати поново ће расправљати парламент. Сједници је у петак присуствовало 29 посланика, међу којима само четири посланика из РС и то Бранислав Бореновић и Мира Пекић из ПДП-а, СДС-ов Драган Мектић и Адил Османовић из СДА, тако да није било кворума за одлучивање од најмање пет посланика изабраних са територије РС, јер нису присуствовали посланици СНСД-а, Српског клуба и посланик СДС-а Мирко Шаровић.

- Постоји општа, али не постоји ентитетска већина, а пошто немамо трећег члана Колегијума за усаглашавање, морам са жаљењем констатовати да нисмо усвојили дневни ред и да иде на усаглашавање када се за то створе претпоставке - рекла је предсједавајућа дома Борјана Кришто.

Она је оцијенила да су грађани БиХ рекли на изборима коју и какву власт желе због чега свака политичка опција треба да сноси одговорност за стање у БиХ.

Током расправе о дневном реду шеф Клуба посланика ХДЗ БиХ Никола Ловриновић тражио је да се не расправља о актуелној ситуацији у правосудним институцијама БиХ.

- Неко мора поднијети извјештај о предложеним тачкама дневног реда, а о чему ћемо ми причати кад нема ни актера ни материјала - рекао је Ловриновић, истичући да је неопходно да се изаберу радна тијела парламента и предсједавајући Савјета министара.

Шеф Клуба СДА Адил Османовић поручио је да су политикантске изјаве да се сједнице парламента не одржавају зато што није именован Савјет министара.

- Стари Савјет министара може радити и ради - рекао је Османовић.

Посланик ПДП Бранислав Бореновић рекао је да посланици треба да оправдају плате које добијају, те упитао који су разлози што парламент не функционише. Посланик СДС-а Драган Мектић рекао је да је збуњен и позвао Кришто “да се склони уколико не може испунити претпоставке за сазивање сједнице”.

- Ви сте рекли да треба испунити претпоставке. Ко их треба испунити, ми или ви? Па испуњавајте их, ко вам брани. Ако не можете, склоните се и нека дође неко други ко може испунити претпоставке - рекао је Мектић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац поручио је да је ноторна неистина да његова странка опструише рад парламента.

- Од првог дана смо у потпуној функцији како бисмо спријечили нелегитимно представљање РС на државном нивоу - поручио је Кошарац.

 

Наставак

 

Посланик СДП-а БиХ Саша Магазиновић очекује да ће предсједавајућа Борјана Кришто у складу са пословником убрзо сазвати наставак прекинуте сједнице.

- Очекујем да ће наставак бити сазван наредне седмице како бисмо након годину дана добили одговор о утрошку средстава за мигрантску кризу и друга отворена питања - поручио је Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана