Пандуревић: Није проблем у закону, већ у његовом кршењу

Срна
Пандуревић: Није проблем у закону, већ у његовом кршењу

Бањалука - Потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић оцијенила је да су проблеми у Руднику и Термоелектрани /РиТЕ/ Гацко настали због свјесног кршења одредаба Закона о јавним набавкама да би, како тврди, посао отклањања јаловине био додијељен “фаворизованој, СНСД-у блиској” фирми “Термоградинг”.

Пандуревићева је у отвореном писму министру индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу поручила да “овај пут није проблем у закону него у његовом свјесном кршењу”.


“Није спорно да Закон о јавним набавкама није најсрећнији и да га је потребно мијењати и поправљати. Оно што је спорно јесте да Ви кријете истину”, поручила је Пандуревићева.

Она је у писму министру Ђокићу затражила и одговоре у вези са процедуром поменуте јавне набавке у РиТЕ Гацко, саопштено је из СДС-а.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је раније да никада није рекао да постоји проблем са Законом о јавним набавкама у вези са радом радом Термоелектране у Гацку, како то тврди потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић, него да је проблем у његовој примјени.

“Мислим да потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић, или већ неко ко је за њу припремио ту информацију, није уопште ни слушао шта сам ја рекао”, каже Ђокић.

Он је рекао да у вези са Законом о јавним набавкама постоје врло компликоване процедуре, посебно у дијелу када се разматрају жалбе, што јако дуго траје.

“А онда имамо проблем када се рјешава по управном спору који су Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ у Гацку покренули након што је Одбор за жалбе БиХ донио одређена рјешења. Према томе, ја нисам рекао да је проблем са Законом, него у погледу примјене закона и онога што он налаже”, рекао је Ђокић.

Он је истакао да су то врло компликоване и дуге процедуре које често доводе до застоја у реализацији врло важних пројеката и приоритета које ти пројекти имају у себи.

“Ја мислим да је то вјероватно искориштено са неким другим циљевима да се то тако схвати како је Пандуревићева схватила, а ја сам врло јасно рекао шта је циљ наше интервенције и мог одласка у Гацко”, рекао је Ђокић.

Он подсјећа да је рекао да је Влада одлучила и тражи од руководства РиТЕ Гацко да обезбиједи хитно предузимање свих мјера које им стоје на располагању, у складу са законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана