Ово су смијењени амбасадори

nezavisne.com
Ово су смијењени амбасадори

Сарајево - Предсједништво БиХ је на данашњој сједници опозвало са дужности 21 амбасадора Босне и Херцеговине, те по три конзула и шефа сталних мисија БиХ у свијету.

Тако се из српског корпуса враћају Лепа Бабић (Бугарска), Зоран Милићевић (Чешка), Винко Радовановић (Црна Гора), Душко Стојановић (Египат), Бранко Докић (Грчка) те Јелена Рајаковић (Израел).

Опозвани су и амбасадори Борислав Марић (Јапан), Срђан Лалић (Канада), Александар Драгичевић (Румунија), Славко Вучуревић (Словенија) и Лазар Миркић (Србија). Одлуком Предсједништва БиХ, на листи опозваних амбасадора нашли су се и Анђелко Граховац (Швајцарска), шеф Сталне мисије БиХ при Савјету Европе у Стразбуру Предраг Гргић, шеф Мисије БиХ при ОЕБС-у и Канцеларије УН-а у Бечу Југослав Јовичић те генерални конзул у Истанбулу Игор Бабић, као и почасни конзул БиХ у Тел Авиву у Израелу Александар Николић.

Иако је недавно Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, најавио да ће с функције отићи и конзул у Франкфурту Луцијано Калужа,данас није донесена одлуку да он буде повучени. Поред овога, из српске квоте треба да се именује и амбасадор у Македонији, чији је мандат истекао 31. октобра.

Из хрватске квоте повучени су Лидија Топић-Боувен (Белгија), Рената Паскаљ (Хрватска), Дарко Зеленика (Италија), Томислав Леко (Мађарска) те Анкица Гудељевић (Њемачка). У БиХ треба да се врате и дојучерашњи амбасадори Иван Дунђер (Пољска), Весна Ћужић (Шведска), Валентина Маринчић (Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске), те Јосип Гело (амбасадор при Светој столици).

Са дужности су опозвани и шеф Сталне мисије БиХ при Уједињеним нацијама у Њујорку Ивица Дроњић и генерални конзул БиХ у Милану у Италији Ружица Удовичић. Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да су на ванредној сједници Предсједништва постигли сагласност и смијенили све амбасадоре из српског и хрватског корпуса.

“У наредном периоду биће именовани нови амбасадори. Не знам колико ће за то требати времена, али смо се договорили да у вези с тим неће бити проблема, односно да нико неће кочити тај процес”, рекао је Додик.

Из ХДЗ БиХ саопштили су да је “чин смјене велепосланика израз политичког реваншизма и непознавања основа дипломатске праксе, чиме је углед Босне и Херцеговине у свијету по тко зна који пут неповратно нарушен”.

Подсјетимо, Додик и Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, одлучили су недавно да из дипломатско-конзуларних представништава БиХ повуку 16 српских амбасадора и конзула.

Како је тада договорено, одмах након повлачења отпочеће процедура именовања нових људи, али за разлику од претходних година, овог пута именовања амбасадора одвијаће се на начин да предсједник Републике Српске српском члану Предсједништва БиХ достави приједлоге за именовање, како и налаже Устав Републике Српске.

“Јако је важно да овако један важан процес вратимо у оквире уставних процедура и да одаберемо оне људи који ће знати како се изражавају интереси Републике Српске, а да при томе не наносе штету било коме другом”, рекла је тада Цвијановићева.

Иначе, одлуке о повлачењу и именовању амбасадора и конзула доносе се консензусом у Предсједништву БиХ, али је успостављена пракса да се чланови Предсједништва БиХ једни другима не мијешају у тај посао, односно да је сваки члан Предсједништва слободан да именује амбасадоре из квоте народа којем припада и ту не би требало да буде никаквих проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана