Overart: Vlast BiH reaguje sporo i indolentno

Srna
Overart: Vlast BiH reaguje sporo i indolentno

Sarajevo - Direktor Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Piter van der Overart izjavio je da je u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci, prema zvaničnim podacima, ušlo skoro 5.500 migranata, te da je BiH poprilično nespremna, reaguje sporo i indolentno. On kaže da migrantsku rutu kroz BiH ne bi nazvao “potpuno novom”.

“Ono što je novo su građani Irana, kojih je skoro deset odsto od ukupnog broja migranata i broj se povećava, jer je Srbija ukinula vize za građane Irana. Stoga oni sada dolaze avionom iz Teherana u Beograd i onda dalje, preko BiH, pokušavaju doći do teritorije EU”, pojasnio je Overart.


Prema njegovim riječima, trenutno skoro 70 odsto migranata dolazi iz Srbije, dok ostali dolaze iz Crne Gore, prenosi “Dnevni avaz”.

“To su dva osnovna pravca”, naveo je Overart.

On kaže da je uobičajeno da vlast reaguje kad problem već postoji, te da ju je vrlo teško uvjeriti da preduzme neke korake prije.

Overart je pohvalio djelovanje policijskih struktura u BiH, kao što je Služba za poslove sa strancima ili Granična policija BiH koje nikad nisu koristile nepotrebnu silu, kao što se dešavalo u drugim državama.

“Bez obzira na to što se može govoriti o sporosti odgovora kada je vlast u pitanju, moramo priznati da su službe uradile dobar posao”, smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana