Оверарт: Власт БиХ реагује споро и индолентно

Срна
Оверарт: Власт БиХ реагује споро и индолентно

Сарајево - Директор Канцеларије Међународне организације за миграције /ИОМ/ у БиХ Питер ван дер Оверарт изјавио је да је у БиХ у посљедњих неколико мјесеци, према званичним подацима, ушло скоро 5.500 миграната, те да је БиХ поприлично неспремна, реагује споро и индолентно. Он каже да мигрантску руту кроз БиХ не би назвао “потпуно новом”.

“Оно што је ново су грађани Ирана, којих је скоро десет одсто од укупног броја миграната и број се повећава, јер је Србија укинула визе за грађане Ирана. Стога они сада долазе авионом из Техерана у Београд и онда даље, преко БиХ, покушавају доћи до територије ЕУ”, појаснио је Оверарт.


Према његовим ријечима, тренутно скоро 70 одсто миграната долази из Србије, док остали долазе из Црне Горе, преноси “Дневни аваз”.

“То су два основна правца”, навео је Оверарт.

Он каже да је уобичајено да власт реагује кад проблем већ постоји, те да ју је врло тешко увјерити да предузме неке кораке прије.

Оверарт је похвалио дјеловање полицијских структура у БиХ, као што је Служба за послове са странцима или Гранична полиција БиХ које никад нису користиле непотребну силу, као што се дешавало у другим државама.

“Без обзира на то што се може говорити о спорости одговора када је власт у питању, морамо признати да су службе урадиле добар посао”, сматра он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана