Ostoji Stanišiću smanjena kazna za zločin u Srebrenici

Srna
Ostoji Stanišiću smanjena kazna za zločin u Srebrenici

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH nakon obnovljenog suđenja smanjilo je Ostoji Stanišiću prvostepenu kaznu sa 11 na pet godina zatvora za pomaganje u zločinu u Srebrenici 1995. godine.

Stanišić je proglašen krivim da je kao komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske svjesno pružio pomoć pripadnicima vojske i policije Republike Srpske koji su imali plan "istrebljenja Bošnjaka u zaštićenoj enklavi Srebrenica 1995. godine".

Vijeće je zaključilo da su 14. i 15. jula 1995. godine pripadnici Šestog bataljona, pod nadzorom optuženog, učestvovali u prihvatu i obezbjeđenju više stotina zarobljenih muškaraca iz Srebrenice, koji su u zvorničkom selu Petkovci držani u školi bez osnovnih uslova, izloženi tuči, a najmanje 20 ih je ubijeno.

Na brani u Petkovcima zatim je, kako se navodi u presudi, više od 700 zarobljenika strijeljano, prenosi Birn.

Apelaciono vijeće je ocijenilo da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je postojao dogovor između optuženog i počinilaca u prikrivanju tragova ubistva.

"Optuženi je angažovao pripadnike Šestog bataljona da čuvaju zatvorenike pred školom, mada je nesporno da su ih čuvali i drugi pripadnici Vojske Republike Srpske. Vijeće je, takođe, zaključilo da je Stanišić znao za plan ubijanja, ali nije moglo zaključiti da je dijelio tu namjeru s izvršiocima", rekao je predsjedavajući Vijeća Mirko Božović.

Obrazlažući visinu kazne, od olakšavajućih okolnosti Božović je osim ranije neosuđivanosti, porodičnosti, poznih godina i narušenog zdravlja istakao da je Vijeće ocijenilo da je optuženi imao "neznatan doprinos izvršenju ovog krivičnog djela".

Sa Stanišićem je prvobitino bio optužen Marko Milošević, zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, koji je ranijom odlukom Apelacionog vijeća pravosnažno oslobođen krivice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana