Orić potvrdio da je bio u Zalazju

Željka Domazet
Orić potvrdio da je bio u Zalazju

Sarajevo - Svjedok Radivoje Ostojić rekao je juče na ponovljenom suđenju Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću da je ratnog bošnjačkog komandanta Srebrenice vidio tokom napada na selo Zalazje, a tu činjenicu potvrdio je i sam Orić.

Ostojić je rekao da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske 12. jula 1992. godine bio u odbrani sela Zalazje, koje su tog jutra sa svih strana napali pripadnici Armije RBiH.

- Napad na Zalazje počeo je oko pola deset, deset časova. Nakon kraćeg otpora Vidoje Ilić i ja smo se sa svoje linije morali povući prema centru sela. Ušli smo u staru kuću Dragana Rakića, u kojoj smo zatekli oko sedam saboraca, među kojima su bili Gojko Jeftić, Veljko Srbin i Milomir Jeremić. Pri ulasku u kuću zatičemo nekoliko naših mrtvih  vojnika, kojima ne znam imena. U kuću je ubačena crna bomba “kragujevka” od koje je jedan saborac ubijen, a ja ranjen - ispričao je Ostojić.

Kazao je da su se popeli u potkrovlje druge Rakićeve kuće kako bi se zaštitili, te da je čuo da je neko putem megafona naredio da se puca po kućama iz svih raspoloživih sredstava.

- Osuta je paljba po krovu kuće, a zatim i niže, po blokovima ispod krova i tom prilikom ranjen sam drugi put. Veljko mi je zatvorio usta da ne vičem. Tada se pojavio neko od vojnika Armije RBiH i rekao: “Nema nikoga ovdje” - rekao je Ostojić. Dodao je da su se ispred kuće čuli vojnici. Orićevom braniocu Lejli Čović potvrdio je da je vidio da se nekoliko srpskih vojnika u “tamiću” odvezlo u pravcu Sasa i da je za njima pucano.

Čovićeva mu je predočila iskaz od 3. oktobra 2006. godine koji je dao Policijskoj stanici Srebrenica u kojem nigdje nije naveo da je on iz potkrovlja bilo šta vidio, nego da je čuo da je neko govorio da su pale Sase.

Ostojić je rekao da nije smatrao bitnim detalj da li je to vidio ili samo čuo i da u tom trenutku nije znao da će takve stvari biti bitne.

- Sjećam se da smo Vidoje, Veljko i ja virili kroz jednu rupu i da sam tada vidio dva reda vojnika u maslinastim uniformama i onižeg čovjeka sa megafonom koji je rekao da su pale Sase. Sase tada nisu pale, a mi smo tamo niz Azički potok otišli ujutro. Ne sjećam se da li sam tada vidio ubijene saborce u tom potoku - rekao je Ostojić.

Čovićeva je imala primjedbe i na Ostojićevo ranjavanje, na šta joj je on odgovorio da za te navode ima otpusnu listu iz bolnice. I sam Naser Orić se uključio u ispitivanje Ostojića.

- Prvo sam mislio da ne postavljam pitanja. Pitam vas kao vojnik vojnika jer sam i ja bio na Zalazju i ratovao na Zalazju. Šta je oko kuće Rakića bilo od naoružanja? - pitao je Orić, na šta mu je Ostojić odgovorio da je tu bio neki “broving” na traktoru i da je i on zakazao.

Svojim uključenjem u ispitivanje svjedoka Orić je praktično potvrdio da je bio na tom području.

Tužilac Miroslav Janjić najavio je da će se tokom obnovljenog postupka osvrnuti na vjerodostojnost iskaza svih svjedoka, a prvenstveno na iskaz zaštićenog svjedoka O1, te vještaka medicinske struke i materijalnih dokaza koji su izvedeni u prvostepenom postupku.

Branioci optuženih ostali su kod uvodnih riječi iz prvostepenog postupka. Za O1 su rekli da je nekredibilan svjedok koji mijenja iskaze.

Orić i Muhić su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Dobro raspoložen

Orić je na samom jučerašnjem suđenju kazao da je novina u odnosu na prvostepeni postupak to što je dobio četvrto dijete. Kazao je da je srednjeg imovnog stanja. Nakon jučerašnjeg suđenja advokati optuženih nisu bili raspoloženi za izjave, dok je Orić rekao da je raspoložen i da se dobro osjeća. I na jučerašnjem ročištu u sali za praćenje suđenja su bili predstavnici udruženja iz Srebrenice kao i kćerka Nasera Orića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana