Оптужница против Атифа Дудаковића још није подигнута

ATV
Оптужница против Атифа Дудаковића још није подигнута

Оптужница против Атифа Дудаковића још није подигнута, скоро два мјесеца након привођења ратног команданта Петог корпуса Армије РБиХ.

На упит АТВ-а о томе хоће ли се и када десити оптужница, из бх. Тужилаштва само кратак одговор - да је истрага у току и да се на предмету интензивно ради. Тужилаштво подсјећа да су на снази мјере забране према Дудаковићу и још 14  осумњичених за ратне злочине у Крајини 1995. 

Оптужница против озлоглашеног команданта В корпуса Армије БиХ стоји на чврстим ногама, а њено подизање је питање дана, увјерен је директор Републичког центра за истраживање рата.

“Оно што јесте проблематично јесте што је Суд БиХ одлучио да не одреди мјеру притвора, и самим тим додатно закомпликовао ситуацију када је у питању процесуирање. Међутим, без обзира на то, оптужница ће бити врло брзо подигнута, и сасвим довољно материјалних доказа и свједока има, и Атиф Дудаковић не може проћи без дуготрајне казне затвора”, каже Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Атиф Дудаковић уредно се јавио на телефон. Поштује, каже, мјере забране па није могао ништа званично да каже. Његов адвокат, Асим Црналић, чека почетак суђења и припрема одбрану свог клијента. Увјерен је да ће коначна пресуда бити ослобађајућа.

“Тужилаштво спроводи истрагу, а одбрана нема никакве друге информације. Тужилаштво ће саслушати заштићене свједоке, и на основу тога донијети тужилачку одлуку”, рекао је Асим Црналић, адвокат Атифа Дудаковића.

Бивши судија Уставног суда БиХ, Крстан Симић, каже да је било крајње вријеме да Дудаковић буде процесуиран - првенствено због жртава, али и да Суд БиХ докаже да може да изведе пред лице правде “крупне звијерке” из рата. Адвокат Милан Петковић оцјењује да нису задовољене жртве које већ годинама чекају на подизање оптужнице - а због обимног предмета, чекаће годинама и на коначну пресуду.

“Питање је на који начин и кад ће жртве дочекати правду, а са друге стране, ово је јако велики изазов за Суд БиХ да покаже своју непристрасност и да напокон утврди се то да је Суд за све оптужене, и да правда није селективна него да се примјењује једнако према свима”, истиче Милан Петковић.

Атиф Дудаковић је ухапшен 27. априла у Бихаћу, по налогу Тужилаштва БиХ. Два дана након тога, он и његових 14 некадашњих сабораца су пуштени да се бране са слободе. Ратни командант Петог корпуса Армије РБиХ је осумњичен за ратне злочине почињене у јесен 1995. на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана