Одсуство с посла плаћено, за разлоге нико и не пита

Ведрана Кулага
Одсуство с посла плаћено, за разлоге нико и не пита

Сарајево - Руководиоци у многим институцијама БиХ својим службеницима олако одобравају захтјеве за плаћено одсуство с посла, не питајући их због чега изостају и не тражећи писана образложења изостанка.

На ту негативну праксу упозорили су из Агенције за државну службу БиХ из које су ставили до знања надлежнима у институцијама да је важећим прописима прецизирано у којим случајевима могу државним службеницима одобрити плаћено одсуство с посла.

Директор Агенције Невен Акшамија је нагласио да је уочено да постоје недоумице у погледу одобравања тог типа одсуства са посла, а да је то посебно дошло до изражаја ступањем на снагу измијењеног Закона о државној служби крајем прошле године. Државни службеници, на основу нових правила, имају право на плаћено одсуство пет радних дана у календарској години, али се у пракси јављају проблеми и евидентне злоупотребе.

- Проблем у поступању институција је у томе да се државним службеницима одобрава плаћено одсуство без икаквог разлога, односно оправдања због чега се плаћено одсуство и тражи. Та пракса је погрешна - навео је Акшамија.

Законом о државној служби прописано је да службеници имају право на пет дана плаћеног одсуства у години тако да измјенама ништа није ни промијењено. Услови за одобравање плаћеног одсуства регулисани су ентитетским законима о раду. Законом о раду у РС је прецизирано да запослени има право на плаћено одсуство с посла у случају ступања у брак, порођаја супруге или теже болести, те смрти члана ужег домаћинства, задовољавања вјерских, односно традицијских потреба или других случајева које утврђује послодавац својим актом.

- За разлику од годишњег одмора плаћено одсуство се увијек везивало и одобравало када постоји оправдан разлог, већином личне природе и никада није било прописано да се одобрава без разлога јер би у том случају представљао алтернативни годишњи одмор, што никада није ни била сврха тог института. Државни службеник не може остварити право на плаћено одсуство када нема разлог због којих би му оно било одобрено - закључили су у Агенцији за државну службу БиХ.

Предсједник Фондације ЦПИ - Центра за заступање грађанских интереса Зоран Иванчић каже да се закони морају поштовати и да је њима јасно прописано ко и под којим условима има право на плаћено одсуство с посла.

- Јасно се зна у којим случајевима се може одобрити захтјев за плаћено одсуство са посла, а имајући у виду да је та област подложна манипулацијама логично је да се тражи изјашњење због чега неки службеник тражи плаћени изостанак. Мора се имати у виду да су сви они плаћени новцем пореских обвезника и да нема мјеста расипништву и злоупотребама - казао је Иванчић.

На нивоу БиХ дјелује 75 институција у којима је запослено више од 22.000 особа. За њихове плате и накнаде сваке године одлази више од 600 милиона марака.

Пробни рад

Из Агенције за државну службу БиХ недавно су руководиоцима скренули пажњу да морају прекинути негативну праксу и када је ријеч о пријему радника.

Уочено је да нема информација у погледу оцјене пробног рада те су подсјетили да је прописано да након преузимања дужности, државни службеник пролази пробни рад који траје 12 мјесеци. Ако на крају добије пролазну оцјену, потврђује се његово постављање за службеника, а разрјешава у случају ако буде негативна.

Случајеви у којима је дозвољено плаћено одсуство

* ступање у брак

* порођај супруге

* тежа болест и смрт члана ужег домаћинства

* задовољавање вјерских, односно традицијских потреба

* други случајеви (актом утврђује послодавац)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана