Odrekli se “bijelog hljeba”, pa ga traže nazad

Željka Domazet
Odrekli se “bijelog hljeba”, pa ga traže nazad

Sarajevo - Ako bi donijeli odluku kojom se kaže da radno-pravni status poslanika i delegata prestaje kada novi saziv položi zakletvu, a Ustavni sud kaže da su izmjene Zakona o platama i naknadama protivustavne, onda će svi ti ljudi morati ostvarivati svoje pravo putem suda, što iziskuje i vrijeme i troškove, tvrdi za “Glas Srpske” član Zajedničke komisije za administrativne poslove odlazećeg saziva Parlamenta BiH.

Ova komisija na posljednjoj sjednici nije raspravljala o takozvanom bijelom hljebu, odnosno naknadi za poslanike koji nisu obnovili mandat iz razloga što je njih 11 od Ustavnog suda BiH zatražilo ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o platama i naknadama BiH kojima je ta privilegija ukinuta.

U Ustavnom sudu BiH “Glasu Srpske” je rečeno da su Momčilo Novaković, Zaim Backović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić, Miroslav Milovanović, Jovan Vukovljak, Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović 15. oktobra podnijeli apelaciju. Nezavisni blok juče je pozvao Ahmetovića i Sokolovića da povuku svoje potpise sa te apelacije.

Vrlo indikativno je da su, od 11 poslanika koji su podnijeli apelaciju, samo njih dvojica bili protiv donošenja izmjena Zakona o platama i naknadama. Riječ je o Lovrinoviću i Kožulu. Čak pet ih se u međuvremenu predomislimo, a to su Novaković, Backović, Bojić, Sokolović i Ahmetović. Krčmar, Milovanović, Vukovljak i Lalić nisu prisustvovali sjednici.

Izmjene zakona u Predstavničkom domu usvojene su u februaru 2015. godine, a u Domu naroda godinu dana kasnije.

- Pred Ustavnim sudom BiH nalazi se apelacija u vezi s ovim izmjenama zakona i mislim da bi trebalo da sačekamo da Ustavni sud donese odluku o toj apelaciji. Ako sud odluči da su izmjene u skladu s Ustavom, onda će nas već neko obavijestiti da je nama koji nismo dobili novi mandat prestao radni odnos - kazao nam je Novaković.

Administrativna komisija je donijela odluku da poslanicima Amiru Fazliću i Denisu Bećiroviću bude prekinut radni odnos na njihov lični zahtjev. Za Fazlića je odobrena i isplata razlike na platu, odnosno razlika između poslaničke i sadašnje plate u periodu dok novi saziv Predstavničkog doma ne položi zakletvu. Fazlić je otkrio “Glasu Srpske” da je dobio posao na jednom od fakulteta, ali nije želio da otkrije koliko mu je manja plata na fakultetu od one koju je primao u poslaničkim klupama, gdje je bio kao poslanik zaposlen, rekavši da se to “još obračunava”.

Odluka

Ostaje nejasno kada će Ustavni sud donijeti odluku po apelaciji 11 poslanika i šta će se dogoditi dok ona ne bude utvrđena.

- Do imenovanja novog saziva imaćemo dovoljno vremena da održimo još jednu sjednicu na kojoj možemo diskutovati o ovom pitanju - kazala je članica komisije Borjana Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana