Одрекли се “бијелог хљеба”, па га траже назад

Жељка Домазет
Одрекли се “бијелог хљеба”, па га траже назад

Сарајево - Ако би донијели одлуку којом се каже да радно-правни статус посланика и делегата престаје када нови сазив положи заклетву, а Уставни суд каже да су измјене Закона о платама и накнадама противуставне, онда ће сви ти људи морати остваривати своје право путем суда, што изискује и вријеме и трошкове, тврди за “Глас Српске” члан Заједничке комисије за административне послове одлазећег сазива Парламента БиХ.

Ова комисија на посљедњој сједници није расправљала о такозваном бијелом хљебу, односно накнади за посланике који нису обновили мандат из разлога што је њих 11 од Уставног суда БиХ затражило оцјену уставности измјена Закона о платама и накнадама БиХ којима је та привилегија укинута.

У Уставном суду БиХ “Гласу Српске” је речено да су Момчило Новаковић, Заим Бацковић, Борислав Бојић, Ђорђо Крчмар, Ненад Лалић, Мирослав Миловановић, Јован Вуковљак, Никола Ловриновић, Предраг Кожул, Салко Соколовић и Садик Ахметовић 15. октобра поднијели апелацију. Независни блок јуче је позвао Ахметовића и Соколовића да повуку своје потписе са те апелације.

Врло индикативно је да су, од 11 посланика који су поднијели апелацију, само њих двојица били против доношења измјена Закона о платама и накнадама. Ријеч је о Ловриновићу и Кожулу. Чак пет их се у међувремену предомислимо, а то су Новаковић, Бацковић, Бојић, Соколовић и Ахметовић. Крчмар, Миловановић, Вуковљак и Лалић нису присуствовали сједници.

Измјене закона у Представничком дому усвојене су у фебруару 2015. године, а у Дому народа годину дана касније.

- Пред Уставним судом БиХ налази се апелација у вези с овим измјенама закона и мислим да би требало да сачекамо да Уставни суд донесе одлуку о тој апелацији. Ако суд одлучи да су измјене у складу с Уставом, онда ће нас већ неко обавијестити да је нама који нисмо добили нови мандат престао радни однос - казао нам је Новаковић.

Административна комисија је донијела одлуку да посланицима Амиру Фазлићу и Денису Бећировићу буде прекинут радни однос на њихов лични захтјев. За Фазлића је одобрена и исплата разлике на плату, односно разлика између посланичке и садашње плате у периоду док нови сазив Представничког дома не положи заклетву. Фазлић је открио “Гласу Српске” да је добио посао на једном од факултета, али није желио да открије колико му је мања плата на факултету од оне коју је примао у посланичким клупама, гдје је био као посланик запослен, рекавши да се то “још обрачунава”.

Одлука

Остаје нејасно када ће Уставни суд донијети одлуку по апелацији 11 посланика и шта ће се догодити док она не буде утврђена.

- До именовања новог сазива имаћемо довољно времена да одржимо још једну сједницу на којој можемо дискутовати о овом питању - казала је чланица комисије Борјана Кришто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана