Одбрана тражи ослобађање Насера Орића

Срна
Одбрана тражи ослобађање Насера Орића

Сарајево - Одбрана команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, оптуженог за злочине над Србима у Сребреници 1992. године, затражила је од Апелационог вијећа Суда БиХ ослобађајућу пресуду по све три тачке оптужнице.

Износећи завршне ријечи пред Апелационим вијећем Суда БиХ, Орићев бранилац, адвокат Лејла Човић рекла је да Тужилаштво БиХ ништа није доказало, осим да је у периоду оптужбе био оружани сукоб.


Човићева је нагласила да одбрана не побија ниједан доказ Тужилаштва, осим исказа свједока "О1" на чему се заснивала оптужница.

Она је оспоравала кредибилност заштићеног свједока, наводећи да су уочене бројне разлике у његовим исказима током првостепеног и обновљеног судског поступка пред Апелационим вијећем.

"Сваки пут када је саслушан, мијењао је исказе у битним дијеловима", навела је Човићева.

Она је рекла да је тужилац Мирослав Јањић у завршним ријечима доста говорио о емоционалном стању заштићеног свједока, истичући да се пресуда не доноси на основу емоција, већ на основу доказа.

Говорећи о убиству Слободана Илића у Залазју, Човићева је навела да све до обновљеног претреса није постојао ниједан доказ да га је убио Насер Орић, те да нема ни доказа да је Орић, према прецизираној оптужници, убио Илића пуцањем из аутоматске пушке.

Када је ријеч о другој тачки оптужнице, убиству Милутина Милошевића у селу Лолићи, Човићева је навела да је "О1" давао нелогичне исказе у оба поступка.

Тврдњу свједока да је Милошевић убијен из рафала, те да је његово тијело посуто кречом и закопано, Човићева је демантовала обдукционим налазом патолога Зорана Станковића у којем је наведено да је смрт наступила усљед дејства ручног ватреног оружја и да је уочена једна устрелна рана пиштољним метком. Налаз вјештака из 1993. године потврдио је да Милошевићево тијело није било посуто кречом, што су потврдили и неки свједоци.

Човићева тврди да је заштићени свједок изнио и низ нелогичности када је ријеч о убиству Митра Савића у селу Куњерац 14. децембра 1992. године. Он је тврдио да је у Савића пуцао Орић два пута, а да је Сабахудин Мухић пуцао у земљу.

Човићева је рекла да "О1" није учествовао у акцији на село Куњерац јер је три дана прије рањен у обје ноге на локалитету Црни врх и пренесен у Каменицу, а потом у Церску.

Она је подсјетила Судско вијеће да су и сами учесници у акцији, као и Митрова супруга рекли да је он погинуо у борби.

Оспоравајући кредибилитет овог свједока, Човићева је рекла да је он 11 пута правоснажно осуђиван за разна кривична дјела, међу којима су и тешка крађа и лажно пријављивање.

Након завршних ријечи Орићевог браниоца, Суду се обратио и оптужени рекавши да није крив. "Оптужница против мене је монтирана на исказу лажног свједока. Као што један писац рече: жВаша сабља, моја главаж, на вама је да одлучите", рекао је Орић.

Насер Орић и припадник такозване Армије БиХ Сабахудин Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес, због битних повреда одредаба кривичног поступка.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, те одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени свједок "О-1".

Изношење завршних ријечи одбране Сабахудина Мухића заказано је за петак, 16. новембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана