Одбијен захтјев за пријевремено пуштање Радивоја Милетића

Срна
Одбијен захтјев за пријевремено пуштање Радивоја Милетића

Хаг - Предсједник Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/ у Хагу Теодор Мерон одбио је захтјев за пријевремено пуштање генерала Војске Републике Српске Радивоја Милетића, саопштено је из Механизма.

У саопштењу се наводи да је Милетић, који је због злочина против човјечности у Сребреници 1995. године осуђен на 18 година затвора, до 17. маја ове године одслужио двије трећине казне и да је "показао неке знакове рехабилитације", али да је захтјев одбијен због тежине злочина за које је осуђен.


Међународни суд у Хагу прошле године је одбио сличан захтјев, уз објашњење да Милетић у том тренутку још није био одслужио двије трећине казне, што је услов за пријевремено ослобаћање.

Међутим, Мерон каже да је приликом доношења одлуке узео у обзир мишљење осталих судија, који су били против пријевременог пуштања Милетића.

Генерал Војске Републике Српске захтјев је предао 23. јула.

Милетић је 10. јуна 2010. године проглашен кривим за убиства, прогон и присилно премјештање муслимана из Сребренице и Жепе у јулу 1995. године и првостепеном пресудом осуђен на 19 година затвора, а Апелационо вијеће је 30. јануара 2015. године казну умањило на 18 година.

Он је 4. априла 2016. године пребачен у Финску, како би одлсужио остатак казне.

Милетић се Хашком трибуналу добровољно предао фебруара 2005. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана