Од 2008. до 2016. године са ЕУ нису усклађена 174 става

Срна
Од 2008. до 2016. године са ЕУ нису усклађена 174 става

Сарајево - Са ставовима ЕУ од јуна 2008. године до краја 2016. године уклађено је 1.889 изјава, док нису усклађена 174 става, наведено је у одговорима БиХ на Упитник Европске комисије за Поглавље 31 које се односи за спољну, безбједносну и одбрамбену политику.

Међу 174 става која нису усклађени са ЕУ је став Савјета ЕУ о увођењу санкција Руској Федерацији због ситуације у Украјини.


Нису усклађени ни ставови о више декларација о Мијанмару, Сјеверној Кореји, о ситуацији у Јужном Судану, појасу Газе и рестриктивним мјерама против Сирије, подаци су Министарства иностраних послова БиХ наведени у одговору на Упитник.

Ставови и изјаве БиХ су исказани путем Мисије БиХ при ЕУ у Бриселу, Мисије БиХ при УН у Њујорку, Женеви и Бечу, Мисије БиХ при Савјету Европе у Стразбуру, ОЕБС-у и осталим међународним организацијама.

БиХ ће наставити постепено усклађивати спољну политику са спољном политиком ЕУ и све више приближавати ставове о међународним питањима, наведно је у одговорима на Упитник.

То укључује питања из области заједничке спољне и безбједносне политике, те ће у том контексту наставити прогресивно повећавати степен придруживања изјавама, декларацијама, заједничким позицијама, укључујући рестриктивне мјере ЕУ.

У одговорима се наводи да БиХ у овом тренутку нису именовани "политички директор" и "европски кореспондент".

Када је ријеч о ставу ЕУ у области спречавања ширења оружја за масовно уништење, у одговорима на Упитник Европске комисије се истиче да БиХ не посједује хемијско, билолошко, нуклеарно оружје нити постоје капацитети за њихову производњу.

У погледу контроле извоза конвенционалног оружја БиХ је потписала и ратификовала Споразум о трговини наоружања "АТТ" /Армс Траде Треатy/ и активно га проводи у пракси.

На регионалном нивоу БиХ је и потписница Споразума о субрегионланој контроли наоружања која омогућава одржавање стабилног нивоа конвенционалног наоружања и спречавања трке у нароужавањау.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана