Обновљиви извори шанса за развој

Ведрана Кулага
Обновљиви извори шанса за развој

Неум - Пред БиХ је велики посао који се тиче реформи у енергетском сектору, а фокус треба да буде усмјерен на обновљиве изворе енергије, поручено је јуче из Неума, гдје је почео пети Енергетски самит.

Транзиција енергетског сектора је кључна тема самита на којем учествују званичници БиХ, Републике Српске и ФБиХ те међународне заједнице, а на самом почетку је упозорено да се земља налази у незавидној позицији усљед санкција Европске енергетске заједнице, због чега највише испаштају грађани.

У првим изјавама је подвучено да БиХ мора да спроведе бројне реформе и усагласи своје законодавство са директивама ЕУ да би остала земља која извози струју, штитила животну средину и смањила трошкове енергије за потрошаче, а наглашено је и да је потребно завршити избор новог руководства “Електропреноса БиХ”.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да је Влада опредијељена да све регулативе ЕУ што је прије могуће угради у своје законодавство те додао да је то правац у којем се надлежне институције већ крећу.

- Треба да идемо са што више производње електричне енергије из обновљивих извора јер је то велика шанса за развој, не само Републике Српске него и БиХ и њене привреде. Имамо потенцијале за производњу електричне енергије из хидроцентрала, вјетроелектране, соларних панела, вјероватно и више него у неким европским земљама - рекао је Вишковић и додао да је закон о електричној енергији и гасу на нивоу БиХ запео те изразио наду да ће ентитетске владе постићи договор о томе.

Федерални премијер Фадил Новалић је нагласио да је енергетика у врху приоритета и да је потребно реструктурирати енергетски сектор јер садашњи није спреман да се избори са свим обавезама које долазе.

- Пред нама је доста посла да средимо енергетски сектор. Морамо ићи према обновљивим изворима енергије јер за то имамо добре услове. Знамо куда идемо, али је питање брзине - истакао је Новалић.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон нагласио је да су претходни самити били ефикасни јер су помогли представницима власти да се договоре о потребним реформама. На самиту је упозорено да се БиХ још налази под санкцијама Европске енергетске уније те да због тога највише испаштају потрошачи, а из међународне заједнице су нагласили да се надају да ће један од резултата самита бити договор о даљим корацима који су неопходни за енергетске реформе које ће помоћи да БиХ остане земља која извози електричну енергију, да подигне енергетску безбједност на виши ниво и да спроводи мјере за заштиту природне средине те да смањи трошкове енергије за потрошаче.

На самиту ће, према најавама организатора, дискутовати о реформи система подстицаја за обновљиве изворе енергије, потенцијалима биомасе, тржишту електричне енергије, енергетској ефикасности, те перспективама гасног сектора. Као и ранијих година, главни резултат самита биће препоруке за креирање прогресивне политике у том сектору.

 

Организатори

Организатори Енергетског самита су УСАИД кроз пројекат “Инвестирање у сектор енергије (ЕИА)”, Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ) кроз пројекте “Подстицање обновљивих извора енергије у БиХ” и “Подстицање енергетске ефикасности у БиХ”, те британска амбасада у БиХ. Покровитељи су Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Регулаторна комисија за електричну енергију БиХ, Регулаторна комисија за енергију у ФБиХ и Регулаторна комисија за енергетику РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана