О правосуђу и мигрантима, ипак, неки други пут

Жељка Домазет
О правосуђу и мигрантима, ипак, неки други пут

Сарајево - Хитна сједница Представничког дома Парламента БиХ заказана је за сутра са почетком у десет часова, али велико је питање да ли ће уопште бити одржана.

На дневном реду требало би да се нађу двије тачке. Прва од њих је актуелна ситуација у правосудним институцијама БиХ, с акцентом на обавезе из препорука Европске комисије, а друга се тиче Информације Савјета министара БиХ о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ, са посебном пажњом на актуелну безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Подсјетимо, 14 посланика затражило је хитну сједницу, и то Нермин Никшић, Бранислав Бореновић, Драган Мектић, Јасмин Емрић, Нада Младина, Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Едита Ђапо, Енвер Биједић, Мира Пекић, Мирсад Кукић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић-Лепић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Небојша Радмановић рекао је за “Глас Српске” да је група посланика затражила хитну сједницу користећи један члан пословника по којем предсједавајући има обавезу након процјене тог захтјева да сазове сједницу у року од три дана.

- Исти они посланици који су на самом почетку направили опструкцију рада Комисије за избор Савјета министара БиХ узели су себи за право да диктирају темпо у Представничком дому. Ми из СНСД-а мислимо да тако не може да се ради, да је то антидемократски и нећемо учествовати у таквој врсти рада - рекао је Радмановић.

На питање када се може очекивати да буде откочен рад парламента Радмановић је рекао да све што се дешава води изигравању воље грађана.

- Да је СДА била конструктивнија у договору о конституисању Савјета министара са СНСД-ом и ХДЗ-ом, онда би ово било потпуно ирелевантно и онда би и опозиција знала гдје јој је мјесто. Овако они покушавају да искористе тај простор и да се наметну као неки фактор који као рјешава нека питања. Наравно да то није могуће - поручио је Радмановић.   

ХДЗ одлучује на сједници клуба

 

Предсједавајућа Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто потврдила је за “Глас Српске” да је у складу са пословником као предсједавајућа заказала сједницу за петак.

Навела је да су јуче посланицима упућени позиви на сједницу.

- Бојим се да ће и ова хитна сједница завршити као и она претходна. По свему судећи, неким колегама фали говорница. Наравно да пред парламентом има много ствари које треба рјешавати, али за такво што потребно је да буде изабран и Савјет министара, буду формиране комисије и све што је неопходно да би парламент радио у пуном капацитету - рекла је Кришто.

На наше питање да ли ће ХДЗ учествовати у раду ове хитне сједнице казала је да ће се о томе одредити на сједници клуба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана