О култури нема ко да збори

Дарко Момић
О култури нема ко да збори

Бањалука - Међу посланицима Народне скупштине РС нема ниједног трибуна који ужива повјерење културне јавности и има углед међу љубитељима умјетности, а радници из сфере културе с разочарењем закључују да о предложеном закону о култури, који је на дневном реду данашње сједнице парламента, неће имати ко да дискутује, јер нико од посланика нема референце да говори о проблемима у култури и културној политици РС.

Наши саговорници су сагласни да је у ранијим сазивима Народне скупштине РС било неколико посланика који обавезно иду на позоришне премијере и ријетко пропуштају књижевне промоције и остале културне догађаје, док у овом не виде ниједног редовног посјетиоца националног театра. Ипак, кажу да је добро што је закон о култури на дневном реду, а да они на које се закон односи увијек могу да дођу до неког од посланика и да му сугеришу шта није добро и у ком правцу треба да дискутују.

Директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић каже да о закону треба да говоре они којима је стало до културе, односно они којима је стало до Српске.

- Веома је важно да људи схвате да улагање у културу није трошак, већ инвестиција, јер култура представља један од ресурса малих народа и малих друштвених заједница. Зато је важно да се створи законодавна подлога, а онда се о њој може расправљати. Не бих говорио о персоналном саставу парламента, али знам да у Скупштини више нема неких посланика које сам редовно виђао и виђам у позоришту - каже Новаковић.

Слично мишљење дијели и дугогодишњи културни радник и бивша директорица Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић, која каже да је битно да је закон дошао у Скупштину, истичући да је приједлог коректан и да прилично добро дефинише неке ствари.

- Нажалост, чињеница је да у посланичким клупама или у министарским фотељама више не сједе Игор Радојичић, Нада Тешановић или Јасна Бркић као особе које с пуним правом могу да говоре о култури и културним дешавањима и проблемима, али то не значи да нико у Скупштини не може дискутовати о закону. Људи из културе и они на које се закон односи могу да излобирају посланике, упознају их са проблематиком и на крају крајева, могу и да им припреме дискусије. Зашто да не, ако знамо да се то ради када је ријеч о било којем другом закону или области - сматра Лабовић.

Новинар и писац Горан Дакић не дијели њихов ентузијазам и каже да култура никада није била, нити ће икада бити битна.

- Култура је на маргини буџета, па ће самим тим бити и на маргини скупштинских расправа. О њој ће неко рећи неколико реченица, тек да закон не буде усвојен без расправе и на томе ће остати, јер чисто сумњам да ће се много задржати на тој тачки дневног реда. Такав однос према култури ће заправо доказати колико културе има у животима посланика. Да више читају, гледају, слушају, имали би шта и рећи. Овако ће све стати у једну реплику Радована Трећег, али они не знају ни о којој реплици се ради - каже Дакић.

А колико је Дакић у праву и колико је посланицима стало до културе најбоље се показало јуче у поподневним часовима пред само затварање овог броја “Гласа Српске”. Наиме, закон ће пред посланике без става надлежног скупштинског одбора, јер сједница Одбора за образовање, науку, културу и информисање није одржана због недостатка кворума. Сједница је била заказана за 16.30 часова, али од укупно 11 чланова на сједници су се појавиле само предсједница одбора Данијела Мрда из СНСД-а и бивша министарка просвјете и културе и посланик СДС-а Сњежана Божић.

Заслужни стваралац у култури

Новим законом о култури уведен је статус заслужног ствараоца у култури који додјељује Влада РС на приједлог ресорног министарства. Закон предвиђа да заслужни стваралац у култури има право на доживотну мјесечну накнаду од дана стицања статуса у висини једне просјечне плате у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана