Новинарке оптужују за пад прихода од претплате

Дарко Момић
Новинарке оптужују за пад прихода од претплате

Бањалука - Послије хајке и медијског линча које су сарајевски медији уз подршку екстремиста са друштвених мрежа протеклих дана водили против новинарке и уреднице БХРТ-а Свјетлане Топалић и директорице БХ Радија Пејке Медић само зато што су преко друштвених мрежа честитале Дан Републике - 9. јануар, на њих двије се спрема нови напад и оптужбе да су угрозиле финансирање јавних РТВ сервиса у БиХ.

Према поузданим сазнањима "Гласа Српске", напад на Топалићеву и Медићеву спремају "колеге" са РТВ ФБиХ и то путем службе РТВ претплате федералног јавног сервиса тако што ће их оптужити за пад прихода од РТВ таксе.

- Из Службе претплате ФТВ-а већ су почеле да стижу притужбе да су њихови инкасанти на терену на мети невиђених напада и увреда, а да је основни разлог за пријетње и увреде које наводно трпе управо честитка поводом Дана Републике коју су Топалићева и Медићева упутиле преко "Твитера", односно преко "Фејсбука" - тврди саговорник "Гласа Српске" одлично упућен у дешавања и међусобне односе БХРТ-а и ФТВ-а.

Наш извор тврди да су на федералној телевизији већ пожурили са ажурирањем података о висини прикупљених прихода у протеклих неколико дана иако се ти подаци никада не сравњују на дневној бази.

- Према тим подацима, испада да је 9. и 10. јануара ове године, дакле откако су Свјетлана Топалић и Пејка Медић на друштвеним мрежама написале: "Срећан ти рођендан, Републико", прикупљено 70.000 марака мање прихода од РТВ таксе него 9. и 10. јануара прошле године. За тај пад прихода и за угрожавање финансирања јавних РТВ сервиса у БиХ биће оптужене њих двије због честитке које су упутиле - тврди наш саговорник, додајући да није искључено да ће се хајка водити преко синдикалних организација јавних РТВ сервиса.

Пејка Медић је кратко рекла за "Глас Српске" да не искључује да је дошло до смањења прихода од РТВ таксе, али да разлог за то никако не могу да буду она или Свјетлана Топалић, односно честитка коју су упутиле поводом Дана Републике Српске.

- На БХРТ-у, а о ФТВ-у и да не говорим, ради највише грађана ФБиХ и неплаћањем РТВ претплате угрожавају се они и њихове породице. О томе треба да мисле они који одбијају да плате претплату, а који као разлог за то евентуално наводе моју честитку за Дан Републике. Тиме се само показује болесна и потпуно неразумна мржња према Републици Српској. Гарантујем да се нико у Републици Српској неће потрести ако неки радник БХРТ-а 25. новембра на "Фејсбуку" напише: "Срећан Дан државности", и то не само зато што је предсједавајући ЗАВНОБиХ-а био српски љекар Војислав Ђедо Кецмановић, па зато 25. новембар не смета никоме у Српској, већ зато што поштујемо туђе празнике и онда када нама не значе готово ништа - каже Медићева.

Атмосфера линча

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је стао у одбрану српских новинарки на БХРТ-у Свјетлане Топалић и Пејке Медић које су биле изложене увредама због честитке коју су упутиле поводом Дана Републике Српске.

- Непримјерено је да у медијима и на другим мјестима буду шиканирани људи који су честитали Дан Републике Српске. Ствара се атмосфера линча коју у Сарајеву највише креирају Бошњаци, што није примјерено. Без обзира на све, Српска има свој датум рођења, а то је 9. јануар - рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана