Нових 50.000 миграната на путу ка БиХ?

Ведрана Кулага
Нових 50.000 миграната на путу ка БиХ?

Сарајево - Мигрантска криза у БиХ сваким даном добија на снази, што потврђују најновији подаци који показују да дневно буде откривено неколико десетина миграната, да се руше рекорди из прошле године те да полиција има све више посла са њима.

Ако је судити према трендовима, у БиХ би ове године могло да дође дупло више миграната него прошле године. У питању је бројка од укупно 50.000 људи.

Служба за послове са странцима у БиХ располаже подацима да је од почетка године регистровано 1.548 илегалних миграната, што је огромно повећање у односу на исти период прошле године, због чега је директор те институције Слободан Ујић јуче подвукао да се БиХ не може сама борити против тако великог прилива.

У БиХ је, каже, тренутно укупно 3.880 регистрованих миграната.

- Прошле године смо имали мање од 700 лица за јануар и фебруар, а сада 1.548, чиме је прилив повећан за 100 одсто. Већ имамо дневни прилив између 50 до 60 лица, то је пуно за овај период године и сигурно ће се доласком топлијег времена број миграната повећавати. БиХ се не може сама борити против овога - истакао је Ујић за Срну и подсјетио да у Грчкој има око 70.000 миграната и да је тренутно дневни прилив у тој земљи око 300 илегалних миграната.

Ујић је додао да се они крећу према земљама ЕУ.

- Сигурно је да ће један дио ићи преко БиХ - рекао је Ујић и подсјетио на податке које је јуче изнио министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић да је преко Србије већ прошло више од милион илегалних миграната и да сада имају од 4.000 до 4.500 миграната.

Ујић сматра да Служба за послове са странцима БиХ у оквиру својих надлежности врло добро ради те навео да је под контролом одређени број безбједносно интересантних миграната.

- Имамо један имиграциони центар затвореног типа, гдје тренутно борави осам-девет лица која представљају потенцијалу пријетњу и више од 30 лица која су правила прекршаје и кривична дјела у Унско-санском кантону - закључио је Ујић, који је раније упозоравао да нико не зна шта доносе прољеће и топлији дани.

Борбу са мигрантима воде и надлежне службе у Републици Српској, на чијој територији готово свакодневно проналазе појединце, али и групе људи који су дио овог избјегличког таласа. Полиција је, наиме, у сриједу увече пронашла 13 миграната на територији општине Градишка у возилу чији се возач оглушио о наређење да се заустави, а које је потом слетјело с пута. У возилу је откривено 13 држављана Ирака, Ирана, Сирије и Пакистана, а током увиђаја пронађени су и предмети који ће послужити као доказ у поступку, као и уговор о коришћењу возила на име двадесетосмогодишњег држављанина Молдавије.

Мигранти, њих укупно 22, пронађени су и на подручју Полицијске управе Бијељина који су на територију Републике Српске, односно БиХ, илегално ушли из сусједних земаља. Полицајци су прво контролисали четири особе, а провјерама је утврђено да се ради о илегалним мигрантима из Бангладеша.

Недуго након тога, пронађена је група од 18 особа, за које је провјерама утврђено да се ради о илегалним мигрантима из Пакистана који нису посједовали потврде о исказаној намјери подношења захтјева за азил.

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, који је предсједавајући Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије РС, јуче није одговарао на телефонске позиве.

Да ситуација на терену постаје све озбиљнија упозорено је и у најновијој информацији о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната који је на посљедњој сједници усвојио Савјет министара БиХ у техничком мандату. У документу пише да је од 1. јануара до 7. фебруара ове године Служби за послове са странцима БиХ пријављено 997 незаконитих миграната, међу којима је највише оних који долазе из Пакистана, Сирије и Ирака. Упоредна анализа података из јануара прошле и јануара ове године показала је повећање броја миграната пријављених Служби за послове са странцима, исказаних намјера за тражење азила, као и поднесених захтјева.

Портпаролка Граничне полиције БиХ Санела Дујковић оцијенила је да је стање на граници сложено и да ће се ситуација усложњавати повећаним притиском миграната који се очекује у наредном периоду.

Кроз БиХ је лани прошло око 25.000 миграната, а надлежни су најавили да ће ускоро покренути процедуру набавке дронова и друге опреме, али и да би десет чамаца могло да прати стање на пограничним ријекама.

Премјештај

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић јуче је најавио да се пуних осам мјесеци чека да БиХ преузме стварну бригу о мигрантским центрима у овом дијелу земље те да донесе кућни ред, правилник о понашању, именује управнике и обезбиједи службу за обезбјеђење.

- У овом тренутку сигурно је једино да ћемо одмах вратити вишак од 250 миграната који ће бити смјештени у прихватни центар Ушивак. Ради се једним дијелом, условно речено, о проблематичним мигрантима који су правили инциденте, туче и чинили друга кривична дјела - казао је Кљајић прије почетка јучерашње сједнице кантоналне Владе.

 

 

Упоредни приказ броја незаконитих миграната, исказаних намјера и поднесених захтјева за азил

 

* Незаконити мигранти

411 - јануар 2019.

268 - јануар 2018.

 

* Намјера за азил

234 - јануар 2019.

148 - јануар 2018.

 

* Захтјев за азил

79 - јануар 2019.

0  - јануар 2018.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана