Нови људи у 16 амбасада и конзулата

В. Кулага, Д. Момић
Нови људи у 16 амбасада и конзулата

Бањалука - Република Српска креће у сређивање стања у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ, а први потез који ће услиједити већ на наредном сједници Предсједништва БиХ је смјена српских кадрова у амбасадама.

БиХ има 56 дипломатско-конзуларних представништава (ДКП), односно 44 амбасаде, шест генералних конзулата и шест мисија при међународним организацијама које именују чланови Предсједништва БиХ.

Дио стручне јавности и многи парламентарци на нивоу БиХ сагласни су у ставу да је стање у ДКП мрежи изузетно лоше чему је, између осталог, допринио и неадекватан кадар, а из РС дуже вријеме већ указују да дипломате које је, углавном, именовао члан Предсједништва БиХ из РС у прошлом сазиву Младен Иванић, не могу да остану на позицијама.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је тренутно и предсједавајући, најавио да ће сјеча српског кадра да услиједи веома брзо, а цијела ствар је финализована јуче након састанка са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић у Палати Републике у Бањалуци.

На списку дипломата који би ускоро могли да пакују кофере су амбасадори у Јапану, Бугарској, Израелу, Швајцарској, Канади, Грчкој, Румунији, Чешкој, Египту, Словенији, Србији, Црној Гори, ОЕБС, а ускоро ће бити именован амбасадор за Македонију. Смјена очекује и генералне конзуле у Франкфурту и Истанбулу.

Додик је након састанка потврдио да ће бити повучен српски кадар и разријешен на сједници која би требало да буде наредне седмице. Он је подвукао да основ за креирање политика РС на нивоу БиХ треба тражити у Српској, а да су дипломате “зарадиле” отказ јер нису радили добро, нити консултовали Српску ни за једно питање.

- На њихово мјесто биће именовани други људи. У неким земљама су разваљени добри односи које смо имали, а међу њима је Израел. Дошло је вријеме да кажемо шта мислимо о томе и то ћемо показати на сједници Предсједништва БиХ - поручио је Додик, подсјетивши да је Предсједништво БиХ надлежно за спољну политику БиХ.

Додик је рекао и да раније није било могуће координисати са српским представницима у заједничким институцијама, јер су били изгубљени за интересе РС.

Цвијановићева је потврдила да је договорено да нови људи буду изабрани, те додала да ће у складу са Уставом Републике Српске, српском члану Предсједништва БиХ доставити имена нових амбасадора. Дипломате, према њеним ријечима, треба  да штите интересе РС, без наношења штете другима у БиХ.

- Наша намјера да се одређене ствари врате у оквире уставних процедура и да се изразе интереси РС кроз спољнополитичко дјеловање БиХ. Договорено је да се уведе нова димензија у спољнополитички рад институција, одаберу нови људи, који ће обављати важне послове у име свих у оквиру БиХ - истакла је Цвијановићева.

Амбасадор БиХ у Црној Гори Винко Радовановић каже за “Глас Српске” да је право српског члана Предсједништва да именује и повлачи амбасадоре, али да нема информације о томе да се спрема његово повлачење из Подгорице.

- То је питање за српског члана Предсједништва, јер ја немам никакве информације и нормално радим свој посао - казао је Радовановић који је категорично одбацио тврдње да је недавно био у сукобу са руским амбасадором у Подгорици.

- Напротив, имам врло коректне и добре односе, а прије петнаестак дана сам био код њега у посјети. Разговарали смо дуже него што налаже дипломатска пракса - каже Радовановић.

Стање у дипломатији БиХ долазило је неколико пута на дневни ред власти која је на одласку, а најконкретнији потез учињен је формирањем истражне комисије чији су чланови саслушали и челнике Министарства иностраних послова БиХ. Цијела прича о којој се дигла велика прашина на крају је сажета у четири општа закључка у којима се истиче да је спољнополитички статус деценијама означен негативним конотацијама, а Министарство је позвано да интензивније ради на побољшању тог имиџа.

У фотељу министра иностраних послова у новом мандату би требало да засједне кадар из реда хрватског народа.

Застава

Милорад Додик поновио је да Предсједништво БиХ може имати пуни капацитет само ако на свим састанцима којима он присуствује буде истакнута застава Републике Српске те да је то и услов за одржавање сједница Предсједништва.

- Не тражим ништа друго него да се на мјестима гдје се појављујем као српски члан Предсједништва БиХ на видном мјесту налази и застава Српске. Не тражим да буде поред заставе БиХ, јер је и закон прописао да се поред заставе БиХ не могу истицати друге заставе. То не значи да на неколико метара или у другом дијелу просторије не може бити застава Српске - нагласио је Додик, подсјетивши да застава БиХ представља и заставу ФБиХ.

Сједишта у која битребало да стигну нове дипломате

 

* Амбасаде

Јапан, Бугарска, Израел, Швајцарска, Канада, Грчка, Румунија, Чешка, Египат, Словенија, Србија, Црна Гора, Македонија

 

* Дипломатске мисије

ОЕБС Беч

 

* Генерални конзулати

Франкфурт - Њемачка, Истанбул - Турска

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана