Novi Savjet ministara preduslov za efikasnu komunikaciju

RTRS
Novi Savjet ministara preduslov za efikasnu komunikaciju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom, izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomasom Majer Hartingom i šefom Delegacije EU u BiH Lars Gunarom Vigemarkom.

Konstatovano je da je formiranje novog saziva Savjeta ministara preduslov za efikasnu komunikaciju između entiteta i nivoa zajedničkih institucija, koja je, u skladu sa usaglašenim mehanizmom koordinacije, neophodan element u procesu evropskih integracija BiH.

Cvijanovićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske prva u BiH verifikovala prevedene objedinjene odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te izrazila očekivanje da će i ostali nivoi vlasti uložiti dodatni napor, kako bi BiH u što kraćem roku dostavila Evropskoj komisiji odgovore na dodatna pitanja.

Predsjednica Srpske je još jednom naglasila da je Republika Srpska u potpunosti posvećena evropskim integracijama, koje, u skladu sa dogovorenim pravilima sistema koordinacije, garantuju puno uvažavanje ustavne pozicije, kao i nadležnosti Republike Srpske i njenih institucija.

Sastanku su prisustvovali i šefica Odjela za BiH u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Mihela Matuela i stručni saradnik za BiH u Evropskoj službi za spoljne poslove Aleksis Hupin.

Nakon sastanka je organizovan radni ručak sa delegacijom Evropske unije, kojem su, pored predsjednice Srpske, prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te ministri Zlatan Klokić, Lejla Rešić i Dragan Lukač, saopšteno je iz Kabineta predsjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana