Nije data saglasnost na dijelove Deklaracije o ratnim zločinima

Glas Srpske
Nije data saglasnost na dijelove Deklaracije o ratnim zločinima

Banjaluka - Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u izjašnjenju na nacrt Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima izrazilo je neslaganje zbog nedovoljno pojašnjenih formulacija, prije svega, na priznavanje i poštovanje presuda međunarodnih i domaćih sudova u vezi sa ratnim zločinima i drugim okrutnim krivičnim djelima.

Uprkos iznesenom mišljenju Republičkog centra, Deklaracija o ratnim zločinima potpisana je u Londonu bez uvažavanja ovog stava.


Kada je riječ o priznanju i poštovanju presuda, iz Republičkog centra je pojašnjeno da je, kako pred međunarodnim tako i pred domaćim pravosuđem, krivična odgovornost individualna te samim tim ne postoji potreba da države posebnom deklaracijom priznaju ove presude.

“S toga ne postoji nijedan valjan razlog zbog čega bi se ovako nešto deklrativno moralo potpisivati, osim što postoji opravdana bojazan nametanja kolektivne krivice”, upozoreno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Iz Republičkog centra su istakli da u vezi sa svim navedenim nisu saglasni sa prethodno obrazloženim dijelovima Deklaracije o ratnim zločinima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je prije dva dana na samitu u Londonu, prema ovlaštenjima Predsjedništva BiH, potpisao Deklaraciju o ratnim zločinima.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske danas tvrde da su “prvobitni tekstovi deklaracija mijenjani sve dok nisu ispoštovani zahtjevi svih zemalja učesnica, uključujući i stavove iz Republike Srpske”.

“U Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan je dio u vezi sa simbolima, što je bila sugestija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica”, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH nije navedeno zašto nije uvaženo mišljenje Republičkog centra koje je izričito naglasilo da nije saglasno sa naprijed obrazloženim dijelovima Deklaracije o ratnim zločinima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana